Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Оперативні дані захворюваності на кір за 42 тиждень: захворюваність продовжує зростати

23 жовтня 2018
4198

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України,  упродовж 42-го тижня 2018 року на кір захворіла 781 людина – 217 дорослих і 564 дитини. Це на 10,5% більше, ніж попереднього тижня.

Захворюваність на кір серед дітей залишається високою. Найбільший приріст захворюваності на кір спостерігається якраз у тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший (Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська області). Ризик захворіти збільшується й через спільне перебування дітей школах та дитячих садках. Тому дуже важливо, щоб діти були вчасно щеплені за Календарем профілактичних щеплень.  

Нагадуємо, що невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки: Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти і науки України в спільному офіційному листі нагадали головам обласних та Київської міської державних адміністрацій про існуючі норми закону (ст.15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

Найбільше хворіють на кір діти у віковій категорії 5-9 років (їх частка становить майже 32% серед усіх дітей). Це ті діти, які не отримали другу дозу КПК вчасно, через що у них не виробився імунітет до хвороби. В рамках посиленої імунізації відсоток дітей, які вчасно отримали першу дозу КПК, становить 31,3% (найменше - у Чернівецькій, Одеській,  Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях). А відсоток тих дітей, які вчасно отримали дві дози, іще менший – 25,5% (найменше - у Запорізькій, Тернопільській, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях).

Якщо ваша дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, або ви не пам’ятаєте, коли і які щеплення ви робили дитині, зверніться до медичного закладу, щоб якнайшвидше отримати безоплатне щеплення. Тепер зробити безоплатне щеплення КПК та надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років. Довідка для батьків щодо небезпеки кору та інформація щодо вакцинації проти кору – тут.

Також звертаємо увагу керівників структурних підрозділів зазначених областей на необхідність дотримання вимог закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, щоб посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення та управлінські заходи для забезпечення належного рівня вакцинації та збереження здоров’я населення.

З початку року на кір захворіли 33 937 людей – 13 398 дорослих і 20 539 дитина.

Найбільше людей захворіли на кір у Львівській (всього 6 718 людей: 2 037 дорослих і 4 681 дитина), Івано-Франківській (всього 3 298 людей: 911 дорослих і 2 387 дітей), Закарпатській (всього 3 251 людина: 612 дорослих і 2 639 дітей), Одеській (всього 2 501 людина: 1 251 дорослий і 1 250 дітей), місті Києві (всього 2 325 людей: 1 453 дорослих і 872 дитини) та Тернопільській (всього 1 916 людей: 694 дорослих і 1 222 дитини) областях.

Всього з початку року від ускладнень кору померло чотирнадцять людей: десятеро дітей і четверо дорослих.

Кір – небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору - тільки вакцинація. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику.  Для вироблення колективного імунітету необхідно, щоб рівень вакцинації досягав 95-98%.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров’я затвердили Наказ про проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику. Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, що проживають у спільному просторі (військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти), а також серед освітян і медиків.

Вакцини є в наявності в усіх регіонах.

Станом на 18 жовтня 2018 року в Україні наявні 639 728 доз вакцин.

 

Читайте також