Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Оперативні дані щодо ситуації у Херсонській області

6 вересня 2018
7723

Наразі рівень шкідливих речовин в Херсонській області не перевищено, а здоров’я дітей та дорослих поза загрозою. Відповідні структурні підрозділи МОЗ України та інших міністерств продовжують проводити регулярні лабораторні дослідження повітря і тримати на контролі стан здоров’я мешканців області.

Станом на 16:00 6 вересня 2018 року:

  1. За результатами  лабораторних досліджень ґрунту, води та повітря на території Херсонської області перевищень допустимої концентрації оксиду азоту, оксиду сірки, сірководню, оксиду вуглецю не виявлено. Заміри проводились у найближчих селищах прикордонної території Чаплинського та Каланчацького районів Херсонщини.

  2. Жодну дитину чи дорослого не було госпіталізовано до закладів охорони здоров’я області. З 5 вересня медичні бригади проводять огляди мешканців області. Уже оглянуто 700 дітей в 6 населених пунктах: у 12 з них виявлено скарги, пов'язані із можливими захворюваннями ЛОР-органів та дихальних шляхів, що не перевищує багаторічні показники характерні для вересня та не може бути пов’язано з  впливом хімічних речовин. Медичний огляд жителів Чаплинського та Каланчацького районів області, що потенційно можуть потрапити під вплив небезпечних факторів, триває.

  3. Розроблено план надання рекомендацій для місцевих органів влади.

З минулого тижня проводяться регулярні засідання обласної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій підготовлено план реагування на ситуацію, координуються проведення лабораторних досліджень ґрунту, води (питної та у водоймах), повітря та харчових продуктів.

Для посилення моніторингу стану довкілля та здоров’я населення протягом наступних днів буде здійснюватись забір проб та аналіз води, грунту та повітря, відповідно до даних гідрометеослужби області (в залежності від напряму руху повітряних мас та опадів). Результати досліджень будуть подаватися щоденно на засіданні управління цивільного захисту населення Херсонської ОДА. За результатами проведених досліджень будуть підготовлені рекомендації для місцевих органів влади.

Нагадаємо, 25-28 серпня 2018 року на території кількох населених пунктів Херсонської області з’явилися опади у вигляді маслянистої буро-коричневої рідини, що осідала на металевих поверхнях та призвела до швидкого ржавіння металевих предметів. Для з’ясування екологічної ситуації в Херсонській області 5 вересня 2018 року південь регіону відвідала міжвідомча робоча група, до складу якої крім Міністерства охорони здоров’я увійшли представники Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерства аграрної політики та продовольства, Державної прикордонної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державного екологічної інспекції та Держпродспоживслужби.

Довідково: Підприємство «Титан» введено в експлуатацію в шістдесятих роках минулого століття та відноситься до високого класу небезпеки, оскільки у виробничому процесі застосовуються сірчана кислота та інші хімічні сполуки. Для зберігання відходів та сірчаної кислоти біля підприємства розташоване кислотосховище, загальною площею до 43 га. Для нейтралізації негативного впливу сірчаної кислоти на довкілля, поверхня кислотосховища повинна бути вкрита шаром прісної води, яка раніше надходила з України. Починаючи з 2014р. через нестачу прісної води у окупованому Криму сховище пересихає. За інформацію місцевих мешканців підприємство також наносить шкоду довкіллю через зношення фільтрів, через які відбуваються викиди відходів у повітря.

Читайте також