Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Області забезпечені тримісячним запасом тест-систем – Ігор Кузін про ситуацію з тестуванням на COVID-19

26 листопада 2021
406

МОЗ на рівні кожної області забезпечило тримісячний запас тест-систем на виявлення COVID-19 та створило 4 державні лабораторні хаби, які допоможуть робити тести в період пікових навантажень, зокрема у Києві,  Харкові,  а також Тернопільській та Одеській областях. 

Про це заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін розказав в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На сьогодні державні лабораторні центри або центри контролю та профілактики хвороб здатні робити майже 50-60 тис. досліджень на добу на безоплатній основі.

«Ми всіляко стимулюємо те, щоб усі зразки максимально швидко направлялися в центри контролю та профілактики хвороб. У підсумку якщо в попередні хвилі ми спостерігали черги за результатами, то зараз ця черга мінімізована, вона становить близько 1-1,5 тис. зразків, які доробляють наступної доби, видача результатів відбувається майже день в день», – сказав Ігор Кузін.

Але на рівні закладів охорони здоров'я ПЛР-лабораторії функціонують не завжди ефективно. Як пояснює головний санітарний лікар, це може відбуватися через брак фінансування, медпрацівників або просто через те, що закінчується розхідний матеріал, тому що не завжди добре працює система планування закупівель на місцевому рівні. Враховуючи такі збої, МОЗ оперативно приймає рішення про додаткові субвенції, аби поліпшити тестування на рівні областей. 

«Ми як МОЗ на рівні кожної області забезпечили тримісячний запас тест-систем, – повідомив заступник міністра охорони здоров’я. – Якщо в нас будуть пікові навантаження, то лабораторія зможе працювати 1,5-2 місяці без затримки при пікових навантаженнях».

Крім того, з метою розвантажити області були створені чотири лабораторні хаби, оснащені сучасним обладнанням, що дозволяє максимально швидко робити велику кількість досліджень. За словами Ігоря Кузіна, йдеться про те, що коли в якомусь із центрів контролю й профілактики хвороб накопичуватимуться залишки, вони будуть перерозподілені в інший хаб.

«Ми порахували, де у нас які потужності, й дійшли висновку, що найбільш ефективними точками для створення хабів будуть Київ, Тернопіль, Харків та Одеса. За останні декілька місяців завершилися роботи із запуску хабів – вони знаходяться у сфері управління МОЗ й від літа вже працюють», – прокоментував заступник очільника міністерства охорони здоров’я.