Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Обговорюємо законопроект покликаний обмежити споживання трансжирів

17 травня 2017
3796

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах)» оприлюднений для громадського обговорення.

Законопроект, що вносить зміни до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», передбачає обмеження вмісту трансжирних кислот (далі – трансжири) у харчових продуктах. Документ оприлюднений для громадського обговорення і доступний за посиланням http://www.moz.gov.ua/ua/portal/Pro_20170504_0.html

«Майже повна заборона використання трансжирів у харчових продуктах, як захід, спрямований знизити споживання – це не український винахід. Аналогічні обмеження ввели Австрія, Угорщина, Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Латвія», – зазначає Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції. 

Ухвалення запропонованих змін знизить споживання трансжирів людьми усіх вікових груп. Ці обмеження сприятимуть покращенню поживної цінності харчових продуктів, зокрема за рахунок збільшення частки здоровіших жирів (наприклад, мононенасичених або поліненасичених жирів).

Також прийняття законопроекту дозволить значно знизити смертність внаслідок серцево-судинних захворювань, що може бути частково пов'язано із зменшенням споживання трансжирів із харчовими продуктами. 

Споживання трансжирних кислот підвищує ризик розвитку цілої низки порушень здоров'я у людини. Передусім – серцево-судинні захворювання і деякі форми раку. Трансжири найчастіше зустрічаються у технологічно оброблених харчових продуктах, що містять гідрогенізовані рослинні олії. 

Щоб уникнути вживання трансжирів дієтологи радять уважно читати склад продуктів. Найчастіше їх містять кондитерські вироби, випічка, снеки, напівфабрикати, продукти глибокої заморозки, маргарин. Варто уникати технологічно оброблених продуктів, які містять гідрогенізований рослинний жир, кулінарний та кондитерський жир, маргарин. Не замовляти у закладах громадського харчування смажених на олії страв.

У 2003 році Данія, перша у світі країна, ввела практично повну заборону продажу продуктів, що містять трансжири. На сьогодні Європейський регіон ВООЗ є світовим лідером за таким параметром, як кількість країн, які запровадили заходи щодо вилучення трансжирів з харчових продуктів.

Федеральна адміністрація США з харчової продукції та лікарських засобів у 2015 році офіційно повідомила про те, що гідрогенізовані рослинні жири не можуть надалі вважатись безпечними для здоров’я та надала харчовій промисловості час до 2018 року, щоб повністю замінити такі жири у складі харчових продуктів.