Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

«Об’єднані та вакциновані»: у Києві пройшов перший громадський форум на тему імунізації

2 травня 2018
1228

Лідери громадського сектору України представили успішні приклади впровадження соціально важливих змін.

Європейський тиждень імунізації 2018 в Україні завершився першим громадським форумом, який зібрав навколо теми вакцинації представників влади, міжнародних організацій, активістів, громадські об’єднання, батьківські спільноти та студентство. Учасники форуму обговорили роль недержавних організацій та їхній вплив на політику в медицині та освіті. Лідери громадського сектору, серед яких благодійні фонди «Пацієнти України», «Таблеточки», «Крила надії», кампанія #пуститевреанимацию представили надихаючий досвід впровадження соціально важливих змін. Однією з нагальних змін, яких потребує Україна сьогодні, залишається підвищення рівня охоплення вакцинацією. Попри те, що рівень імунізації в країні поступово зростає, рівень вакцинації від деяких захворювань все ще становить менше 60% при рекомендованому рівні у понад 95%. Такий низький рівень охоплення імунізацією не може гарантувати надійного захисту населення від інфекційних хвороб.

«Я бачу громадянське суспільство близьким партнером Міністерства охорони здоров’я, з яким ми можемо працювати і спільно впроваджувати такі необхідні зміни у сфері охорони здоров’я загалом і в питанні вакцинації зокрема. Вакцинація – єдиний спосіб попередити інфекційні захворювання, зберегти життя і здоров’я. Ми розраховуємо на підтримку громадського сектору у справі підвищення довіри до вакцинації», - сказала в. о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун

В Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ) в Україні упевнені, що підтримка імунізації громадським сектором могла би підвищити довіру до вакцинації як до найефективнішого та найбезпечнішого медичного втручання, що рятує мільйони життів щороку.

«У ЮНІСЕФ ми дуже цінуємо співпрацю з громадським сектором, чия участь прискорює позитивні зрушення, тому залучення та підтримка громадянського суспільства та неурядових організацій є одним із наших глобальних пріоритетів. Упевнені, що громадянське суспільство може бути нашим сильним союзником в популяризації вакцинації», - сказала Лора Біл, заступник Голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

«В Україні криза довіри між людьми і тим більше довіри до влади», - відзначив Роман Ващук, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні. – «В такій ситуації роль неурядових організацій, тобто горизонтального спілкування між людьми, дуже важлива, бо вона заповнює той брак довіри, що панує щодо офіційних структур. І просто об’єктивно – коли ви за вакцинацію, ваші діти здорові, вони є живим доказом того, що вакцинація корисна і безпечна, то саме ви можете найбільш переконливо донести це вашим сусідам у селі, місті, громаді. І роблячи це, ви відбудовуєте структуру суспільної довіри, яка з часом відновиться і через позитивні почини влади».

Заступник міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина, котра пройшла шлях від громадського активіста і виконавчого директора благодійного фонду «Пацієнти України», поділилась власним досвідом впровадження змін.

«У нашого благодійного фонду була мета – зробити лікування доступним для пацієнтів. І якщо раніше на шляху до цієї мети треба було протистояти міністерству, то тепер відкрилось вікно можливостей для співпраці громадського сектору і міністерства. І я можу з певністю говорити про це. Після Революції Гідності ми придумали реформу державних закупівель ліків і вакцин, що було однією з найболючіших точок МОЗ. Я пройшла всі етапи цієї реформи як активіст, а зараз у мене є можливіcть реалізовувати її вже всередині міністерства».

Громадська діячка і співініціаторка кампанії #пуститевреанимацию Анастасія Леухіна наголосила на важливості співпраці для втілення соціально значущих перетворень, як, наприклад, запровадження безперешкодного доступу відвідувачів до пацієнтів інтенсивної терапії.

«Це був один з тих рідкісних випадків, коли ми не просто створили громадський тиск, а довели його до конкретного результату і до формалізованого інституційного рішення. Мені здається, що це був дуже успішний кейс вибудови тристоронньої міжсекторної співпраці між громадськими організаціями і громадянами, бізнесом і органами влади. Ми дійсно об’єдналися і завдяки цьому нам це вдалося. По одному це було б набагато довше і набагато складніше», - каже Анастасія Леухіна.

Учасники форуму підтверджують – питання вакцинації стосуються кожного.

“На перший погляд здається, що наша організація не пов’язана з вакцинацією ніяк», - каже президент благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська. – «Але мій власний досвід як мами дитини, яка мала серйозні проблеми після народження, і наш досвід співпраці з пацієнтами з рідкісними (орфанними) захворюваннями, каже, що вакцинація – це спосіб захисту слабкої дитини. Ми часто чуємо тезу, що моя дитина хвора, її не можна вакцинувати – навпаки – якщо ваша дитина хвора і ослаблена, ваша дитина має ризик захворіти першою, вона ризикує захворіти серйозніше і ризик загинути у неї вдвічі серйозніший».

«Важливо пам’ятати, що є дії, які стосуються лише однієї конкретної людини, а є дії, що мають вплив на всіх навколо. Коли ваша дитина опиняється під загрозою хвороби через вибір інших батьків не вакцинувати своїх дітей, це неправильно. Ми мусимо вийти із середньовіччя і увійти у 21-ше сторіччя, де питання щодо вакцинації вирішує доказова медицина, де ми не думаємо лише про себе, а піклуємося про національну безпеку і наше суспільство. І коли ми будемо так думати, у нас буде потрібний рівень вакцинації», - підсумувала доктор Уляна Супрун.

Захід організовано Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та громадською організацією «ВакциНація» за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Виступи спікерів можна подивитися тут:

  • Дискусійна панель за участю в.о. міністра охорони здоров’я доктора Уляни Супрун та Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні Романа Ващука: переглянути
  • Виступ заступника міністра охорони здоров’я Ольги Стефанишиної «Робити зміни: від активізму до держсектору»: переглянути
  • Виступи виконавчого директора БФ «Пацієнти України» Інни Бойко, виконавчого директора благодійного фонду «Таблеточки» Світлани Пугач та громадської діячки і спів-ініціаторки кампанії #пуститевреанимацию Анастасії Леухіної: переглянути
  • Виступ президента благодійного фонду «Крила надії» Наталії Ліпської: переглянути
Читайте також