Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Нова команда, сучасні підходи і 14 трансплантацій за рік: Як розвивається відділення трансплантації кісткового мозку та імунотерапії “ОХМАТДИТу”

28 серпня 2019
3845

Відділення трансплантації кісткового мозку та імунотерапії (ТКМ), яке утворилось внаслідок реорганізації “ОХМАТДИТу”, за рік роботи значно покращило якість надання спеціалізованої допомоги дітям. 

Всупереч фейкам, тиску і залякуванням звільнених співробітників ((https://bit.ly/2NBqfNN, https://bit.ly/30DJppO, https://bit.ly/2PhPZRO, https://bit.ly/2Zwx8Gn), відділення трансплантації кісткового мозку та імунотерапії не припиняло роботу ні на день. Навпаки - тут проводилася інтенсивна робота з міжнародними партнерами, набором та розвитком персоналу, створенням мультидисциплінарних команд для надання консультативної допомоги регіонам, впровадженням нових підходів у лікуванні та реабілітації. 

 

Що змінилось за рік роботи відділення ТКМ

Нова команда і професійних розвиток

Новий колектив відділення сформували у вересні минулого року. Одразу подбали про професійний розвиток: за допомогою міжнародних фундацій та благодійних організацій сформували план навчання медиків на три роки. Вперше план передбачав розвиток компетенцій медсестер та медбратів. Зокрема йдеться про «Програму стажувань для педіатрів України», яку вже реалізує SickKids із канадським Фондом «Діти Чорнобиля» та Конгресом українців у Канаді.

Фахівці  “ОХМАТДИТу” разом з міжнародними експертами аналізували  процеси та компетенції в українській лікарні та шляхи їх оптимізації. Кроки й рекомендації для вдосконалення «ОХМАТДИТу» і зокрема відділення ТКМ розробляли фахівці однієї з найкращих дитячих лікарень світу «SickKids», онкогематологи з Італії - директор Центру дитячої онкогематології Університетської клініки Верони, трансплантолог доктор Сімоне Чезаро і стaрший онкогематолог клініки та інспектор JACIE (організації, яка займається акредитацією відділень ТКМ у Європі) доктор Массіміліано де Бортолі. З січня продовжується тісна співпраця з доктором Кристиною Петерс, професоркою відділення трансплантації стовбурових клітин Дитячої лікарні Св. Ганни  (Відень, Австрія). 

У травні цього року відділення ТКМ долучилося до проекту Євразійського альянсу дитячих онкологів EurADO під егідою St. Jude Global Program. Йдеться про впровадження міжнародного реєстру онкохворих дітей, за допомогою якого кращі світові фахівці можуть обмінюватися статистичними даними результатів лікування та робити достовірний аналіз, на основі якого можливо обирати найкращі стратегії лікування дітей відповідно до сучасних вимог. 

 

Трансплантації у штатному режимі

З вересня 2018 року у відділенні ТКМ провели 14 трансплантацій кісткового мозку - 12 алогенних трансплантацій стовбурових гемопоетичних клітин (11 - від HLA-ідентичного сімейного донора і 1 - від частково сумісного родинного донора (гапло-ТКМ), і 2 аутотрансплантацій стовбурових гемопоетичних клітин.

Для порівняння: з 2004 по серпень 2018 року в “ОХМАТДИТі” провели 227 трансплантацій кісткового мозку, тобто у середньому в лікарні проводили 16.2 ТКМ на рік.

 

Нові підходи до лікування та реабілітації

Відділення ТКМ постійно вдосконалює свою роботу і впроваджує нові сучасні підходи. Так, покази до проведення трансплантації кісткового мозку встановлені згідно з критеріями Європейського товариства з трансплантації кісткового мозку (EBMT).

Також у відділенні впровадили сучасну реабілітацію дітей у ранньому після трансплантаційному періоді, запрацював системний підхід у лікуванні хронічної білково-енергетичної недостатності різного ступеня тяжкості.

Результат впровадження нових підходів - це в тому числі і відсоток вдалих трансплантацій. Наразі виживаність пацієнтів після ТКМ становить 92%.

 

Експерність і взаємодія з регіонами

В “ОХМАТДИТі” створили мультидисциплінарну група спеціалістів, яка консультує регіони. До цієї групи входять фахівці з лабораторної діагностики та всі завідувачі відділень, які займаються лікуванням дітей з онкогематологічною патологією. За потреби здійснюється консультації в режимі онлайн.

 

Комфорт дитини у відділенні

Лікарня активно підтримує впровадження та розвиток Child life у відділенні - концепції лікарні,  дружньої до дитини. Зокрема діти можуть продовжити шкільне навчання у лікарні, якщо дозволяє їхній стан і немає заперечень батьків та лікарів. 

Дитинство повинно тривати, незважаючи на перебування в лікарні та лікувальний процес. Максимально збережено весь дитячий перелік розваг (навіть можна грати у футбол, кататися на велосипеді, ходити у кіно). Адже дитина не повинна почувати себе іншою у порівнянні з однолітками, незважаючи ні на що.

Фото - НДСЛ "ОХМАТДИТ"

Читайте також