Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Немає жодного підтвердженого випадку смерті через вакцинацію – Ігор Кузін

15 листопада 2021
2116

Переважна більшість несприятливих подій після імунізації (НППІ) – це легкі випадки, а всі завершені розслідування смертей не виявили жодного зв’язку з вакцинацією. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, відповідаючи на запитання журналістів видання Главком.

За його словами зараз в Україні функціонує доволі ефективна система фармакологічного нагляду за НППІ. Вона працює в електронному форматі, й уся інформація акумулюється на рівні Державного експертного центру МОЗ.

“За останніми даними, десь 0,018% пацієнтів від загальної кількості щеплених мають несприятливі події після імунізації. Переважна кількість – це несерйозні випадки. Летальних випадків впродовж 30 днів після імунізації було 124. Тобто це ті випадки, коли людина мала вакцинацію в анамнезі, і вона померла впродовж 30 днів після проведення вакцинації. Такі випадки підлягають окремому розслідуванню. Окремо наголошую, що тут не йдеться про причинно-наслідковий зв’язок із вакцинацією. Всі завершені розслідування зв’язку з вакцинацією не виявили”, – розказав Ігор Кузін.

Заступник міністра охорони здоров’я також зауважив, що  науково доведених даних про те, які вакцини переносяться пацієнтами краще або гірше немає.

“Наразі в нас є лише статистика несприятливих випадків після імунізації. Але знову ж таки, вона не говорить про те, що якась вакцина погана або викликає побічні реакції. Йдеться про індивідуальну реакцію людини на препарат. А реакція може бути на будь-яке щеплення, не лише від Covid-19. Якщо ми говоримо конкретно про несприятливі події після імунізації проти коронавірусної хвороби, то CoviShield з початку вакцинальної кампанії дала десь 0,02% несприятливих випадків від загальної кількості повідомлень про такі випадки після щеплення. Вакцина CoronaVac – десь 0,08%. Вакцина Pfizer – 0,01%, AstraZeneca – 0,02%, Moderna – 0,01-0,02%”, - пояснив головний державний санітарний лікар.

Між тим, нині вакцинація є найбільш ефективним засобом захисту від коронавірусної інфекції та сприяє більш легкому перебігу захворювання, у разі його виникнення. Цей факт підтверджує статистика щодо шпиталізованих пацієнтів: 98-99% тих, хто перебуває у палатах інтенсивної терапії, – невакциновані.

Обрати пункт щеплення або центр масової вакцинації для захисту свого здоров'я можна за посиланням  

Довідково: Будь-яке порушення стану здоров’я після вакцинації вважається несприятливою подією після імунізації. Для того, щоб фіксувати типові або нетипові прояви, запроваджується спеціальна система. Її суть доволі проста: про будь-які проблеми зі здоров’ям, які спостерігаємо впродовж 30 днів після введення щеплення, треба відзвітувати або лікарю, який веде пацієнта, або самому пацієнту. Пацієнт може зайти на спеціальні ресурси, повідомити про те, що у нього, наприклад, на десятий день ось такі симптоми, які викликають хвилювання.