Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Наша мета – повернути людину до повноцінного життя та забезпечити для цього цифрові інструменти доказової реабілітації – Марія Карчевич

25 березня 2023
204

Уже навесні в Україні почне діяти цифровізована система реабілітації, яка стане частиною електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). 

Це означає, що пацієнтам більше не знадобиться роками збирати та зберігати паперові довідки про проходження реабілітації. Це також полегшить та структурує роботу мультидисциплінарних реабілітаційних команд, оскільки всі фахівці зможуть відстежувати, як успішно відбувається реабілітація пацієнта та за необхідності — швидко корегувати індивідуальний реабілітаційний план.  

Для того, аби підготувати заклади охорони здоров’я до впровадження цих нововведень, а також окреслити важливі кроки, необхідні для розвитку доказової реабілітації, відбулася установча зустріч із керівниками закладів охорони здоровʼя, які законтрактовані з НСЗУ за відповідними пакетами в рамках Програми медичних гарантій. 

«Наша мета – зробити все можливе, щоби повернути людину до повноцінного життя та забезпечити для цього цифрові інструменти доказової реабілітації, – коментує заступниця міністра охорони здоровʼя з цифрового розвитку Марія Карчевич. – Відповідний функціонал для супроводу процесу реабілітації пацієнта в ЕСОЗ вже перебуває на завершальній стадії розробки, також ведеться активна розробка медичних інформаційних систем. А невдовзі для користувачів стануть доступними навчальні курси з електронного документування на основі Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ)».

Високий запит на реабілітацію внаслідок війни та щоденних травм військових і цивільних змушує рухатися швидко та впроваджувати найсучасніші практики у сфері охорони здоров’я. Щоб допомогти менеджменту закладів охорони здоровʼя впроваджувати зміни та проводити навчання серед фахівців, команда впровадження реабілітаційного процесу в ЕСОЗ презентувала на заході чеклист з підготовки, який допоможе керівникам перевірити готовність до впровадження ефективної реабілітації у своїх закладах.

«Успіх реабілітації походить з плідної співпраці між фахівцями та людиною, яка відновлюється, — розповідає уповноважена Президента з безбар’єрності Тетяна Ломакіна. — Тому наше першочергове завдання — допомогти керівникам лікарень і посилити їхні мультидисциплінарні команди. Кожен фахівець має почати працювати за найкращими світовими практиками, що зараз впроваджуються в Україні. Це потребує менеджерської підготовки, додаткового навчання, технічної підтримки. Але від того, наскільки швидко професіонали зможуть втілити ці зміни, залежить доля людей, які вже зараз потребують активної, доказової реабілітації». 

Захід проведено в межах проєкту «Реабілітація травм війни в Україні», який фінансується за підтримки Швейцарії та Європейського Союзу в Україні. 

Розбудова ефективної системи реабілітації є ініціативою першої леді Олени Зеленської. Проєкт «Реабілітація травм війни в Україні» реалізують Міністерство охорони здоров'я України, Національна служба здоров'я України, Міністерство соціальної політики України, Офіс Президента України, радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності, БФ «Пацієнти України», Український центр охорони здоров'я та Український католицький університет.