Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

На Волині трансформували систему надання екстреної допомоги пацієнтам з інфарктом

20 травня 2019
2449

Минулого року у Волинській області відкрили 5 нових пунктів постійного базування бригад екстреної медичної допомоги за кошти обласного бюджету та спільного проекту Світового Банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Також почала працювати центральна оперативна диспетчерська, в яку надходять виклики за номером 103 зі всіх населених пунктів області та передаються на виконання бригадам екстреної медичної допомоги.

У результаті за 2018 рік час доїзд бригад ЕМД у місті здебільшого не перевищував 10 хвилин з моменту звернення, а доїзд у сільську місцевість тривав  в основному до 20 хвилин. За цими цифрами - сотні врятованих життів волинян. Оскільки саме час доставки хворого з інфарктом до реперфузійного центру, де йому можуть надати кваліфіковану допомогу, відіграє ключову роль в успішному лікуванні цього небезпечного стану. Щоби врятувати пацієнта з мінімальною шкодою для його здоров'я медики мають вкластися у так зване «терапевтичне вікно» - період від початку больових відчуттів до надання невідкладної допомоги при інфаркті. Воно складає всього 2 години.

Введення в роботу центральної оперативної диспетчерської, а також робота програми “Доступні ліки” та вільний вибір лікаря сприяло зменшенню виїздів на неекстрені виклики. Зокрема, у 2018 році (у порівнянні з попереднім роком) зменшилася кількість виїздів з приводу гіпертонічних кризів на 2628 випадки.

Під час виїздів бригад екстреної медичної допомоги у 2018 році було зроблено та передано в телеметрично-консультативний центр центральної оперативної диспетчерської майже 47000 ЕКГ-досліджень. При  цьому питома вага ЕКГ-обстежень пацієнтам з підозрою на патологію серцево-судинної системи становила: у 2016 році – 72,4%, у 2017 році – 74,2%, у 2018 році – 77,3%.

Читайте також