Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

На Франківщині обговорили створення спроможної мережі лікарень

13 вересня 2022
2444

На Івано-Франківщині обговорили формування спроможної мережі лікарень, яка дозволить забезпечити пацієнтів якісними та безоплатними медичними послугами. Попередньо до Івано-Франківського госпітального округу увійдуть 17 медичних закладів. Із них 2 лікарні будуть надкластерні, ще 5 стануть кластерними та 10 загальними. Про це під час візиту до медичних закладів Прикарпаття розповів заступник міністра охорони здоров'я Олексій Яременко.

Наразі МОЗ спільно з місцевою владою синхронізують свої позиції щодо бачення кожного окремого госпітального округу. 

«Під час формування проєкту спроможної мережі, ми враховували десятки критеріїв, за якими визначали лікарні, що до неї потрапили. Однак на місцях картина може бути дещо інша. Тому зараз спільно з громадами та медиками верифікуємо кожен медичний заклад, який потрапив до спроможної мережі. Шукаємо шляхи розвитку для кожного з них, де це необхідно, удосконалюємо маршрути пацієнта з урахуванням місцевих особливостей», — повідомив Олексій Яременко під час зустрічі з місцевою владою. 

Відповідно до наступного етапу реформи охорони здоров'я, який стартував напередодні, кожна область стане окремим госпітальним округом, який у свою чергу буде розбитий на госпітальні кластери. В кожному госпітальному окрузі лікарні поділятимуться на 3 типи: надкластерні, кластерні та загальні. Найпростіші випадки лікуватимуться в медзакладах, які максимально наближені до пацієнта, водночас такі захворювання як  інсульт та інфаркт, починаючи з 2023 року, лікуватимуться у кластерних та надкластерних медичних закладах, які надаватимуть високоспеціалізовану медичну допомогу. 

Заступник міністра охорони здоров'я нагадав, що лікарні, які не потрапили до спроможної мережі медичних закладів, і надалі зможуть укладати контракти з Нацслужбою здоров'я, за виключенням пакетів на інсульти та інфаркти. 

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, що у лікарні Франківщини цього року поставили понад тисячу одиниць обладнання.