Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ України: законність аудиту Рахункової палати під питанням

13 вересня 2018
3085

17 серпня Рахункова палата розпочала в Міністерстві охорони здоров’я  попереднє вивчення предмету аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2017-2018 роках для здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих міжнародних організацій. Проте законність дій  контролюючого органу під питанням.

Згідно з Законом “Про Рахункову палату”, єдиним процедурним документом, що визначає порядок, правила та процедуру аудиту, є Регламент Рахункової палати. Повідомлення про його затвердження було опубліковано у розділі “Новини” на офіційному веб-сайті контролюючого органу  ще 18 липня. Проте сам Регламент і досі відсутній на веб-сайті Рахункової палати, де він має бути оприлюднений згідно з Законом.

Відсутність доступу до визначального процедурного  нормативно-правового документа, що містить правила роботи Рахункової палати, позбавляє можливості робити висновок про легітимність чи нелегітимність дій Рахункової палати не лише у Міністерстві охорони здоров’я, а й  в усіх інших органах державної влади.

Підкреслюємо, що на дату виходу контрольної групи Рахункової палати пройшло менше року з дати затвердження звіту про попередній аудит, що проводився за  період 2015–2016 років та у I півріччі 2017 року.

У звіті про попередній аудит ефективності закупівель ліків через міжнародні організації зазначалось, що  закупівля ліків через міжнародні організації є більш економічно доцільною на 39%, ніж закупівлі, що відбувались без участі спеціалізованих організацій. МОЗ України врахував фактично всі пропозиції Рахункової палати, що були надані за результатами минулорічного аудиту.

Міністерство й надалі виконуватиме законні пропозиції Рахункової палати, проте прагне, щоб вимога щодо законності була всеохоплюючою та застосовувалась у рівній мірі не лише до об'єктів контролю, а й до контролюючих органів.

У зв'язку із цим, МОЗ України звернулося з офіційним листом до Рахункової палати з проханням забезпечити доступ до Регламенту Рахункової палати на веб-сайті контролюючого органу, а також до рішення Рахункової палати, що слугувало підставою для проведення цього аудиту.

Завантажити
13 вересня 2018