Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ України та Федеральне міністерство охорони здоров’я Німеччини реалізують спільний освітній проєкт з надання допомоги пацієнтам з важкими опіками

1 грудня 2022
136

Міністерство охорони здоров’я України та Федеральне міністерство охорони здоров’я Німеччини у рамках спільного проєкту започаткували освітній проєкт для фахівців у сфері надання медичної допомоги пацієнтам з опіковими травмами. 

Через повномасштабну війну росії проти України та масові обстріли цивільного населення нині велика кількість постраждалих мають  вибухові та опікові травми. Саме тому підготовка українських лікарів та опанування ними найновіших методик лікування і реабілітації цієї групи пацієнтів є вкрай необхідною. 

«Сьогодні в умовах постійної боротьби та протистояння ворогові українські лікарі проявляють свої найсильніші якості — стійкість, відвагу у поєднанні з  професіоналізмом і жертовністю. Наші медики стали зразком мужності та незламності для медичної спільноти усього світу. У фронтових госпіталях, під дулами ворожих автоматів, під час ракетних нападів, в машинах “екстренки”, в метро чи у підвалах, з перебоями світла та води, лікарі і медперсонал безперервно надають медичну допомогу, рятуючи життя. Медики України міцно тримають оборону на медичному фронті, — сказала заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак. — Завдяки  підтримці наших міжнародних партнерів та друзів українські лікарі отримали можливість посилити свої професійні знання і компетентності з надання допомоги людям із важкими термічними травмами. Таке навчання є надзвичайно важливим, адже внаслідок постійних обстрілів російської армії багато українців потребують саме допомоги у лікуванні опіків різного ступеня важкості».  

Стажування у клініках Федеративної Республіки Німеччина пройдуть 40 українських лікарів. У складі команд є лікарі-комбустіологи, лікарі-анестезіологи, лікарі фізичної та реабілітаційної медицини та фізичні терапевти, які безпосередньо працюють з пацієнтами з важкими термічними травмами.

Саме навчання відбуватиметься у провідних клініках, а саме — в опікових центрах Бохума, Берліна, Гамбурга, Дуйсбурга, Мурнау та Людвігсхафена. Нині стажування у цій сфері вже завершили 20 українських лікарів.

Загалом програма навчання включатиме використання сучасних діагностичних і лікувальних алгоритмів; підвищення рівня професійної компетентності медичних фахівців; використання сучасних методів виконання реконструктивно-відновних хірургічних втручань, в тому числі з використанням мікрохірургічних технологій. 

Також учасники проєкту мають змогу брати участь у діагностично-лікувальному процесі та клінічному обговоренні важких пацієнтів. 

Першими пройшли стажування медики з КНП «Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова Вінницької обласної ради».