Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ України пропонує посилити боротьбу з курінням: проект Закону

9 липня 2019
12125

МОЗ України опублікувало для громадського обговорення проект Закону, який значно посилить боротьбу з курінням і наблизить наше законодавство до норм Європейського Союзу. Зокрема йдеться про нові ефективні медичні попередження на упаковках звичайних і електронних сигарет, заборону “важких” (з високим вмістом смол і нікотину) та “смачних” (ароматизованих) сигарет.

 

Де шукати проект закону і як подати пропозиції

Переглянути текст Проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо адаптації законодавства до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту (щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну)» і супровідні документи можна за посиланням: https://bit.ly/2RThXRk

Зауваження та пропозиції приймаються до 20 липня 2019 року. Надіслати їх можна в Директорат громадського здоров'я МОЗ України у письмовому (01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7) або електронному ([email protected]) вигляді.  

 

Які зміни пропонує проект закону про куріння

Заборонені “важкі” сигарети і жувальний тютюн

В Україні не продаватимуть сигарети, в яких міститься більше 1 мг нікотину, 10 мг смоли та 10 мг монооксиду вуглецю. 

Також під забороною тютюн для перорального застосування - так званий жувальний тютюн.

Більше не буде сигарет із характерним запахом або смаком

Після прийняття законопроекту неможливо буде придбати “смачний” тютюн для самокруток чи сигарети. Йдеться про тютюн з характерним запахом та/або смаком.

Забороняються тютюнові вироби з такими добавками: 

  • вітаміни або інші добавки, які створюють враження, що тютюновий виріб має переваги для здоров'я або призводить до зменшення ризиків для здоров'я;    
  • кофеїн або таурин чи інші добавки, що асоціюються з енергійністю і/та життєвою силою;
  • добавки, що мають властивості робити викиди кольоровими;     
  • для тютюнових виробів для куріння, добавки, що полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину;     
  • добавки, які мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості у неспаленій формі.

 

У фільтрі не буде домішок, ароматів, нікотину

У фільтрі, папері чи капсулах не може міститись ніяких додаткових добавок. Так, під заборону підпадають сигарети та тютюн для самокруток, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтри, папір, упаковка, капсули, або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак відповідних тютюнових виробів або інтенсивність диму.

Крім того, заборонені ті вироби, котрі містять тютюн чи нікотин у фільтрах, папері чи капсулах.

 

Електронні сигарети прирівняються до традиційного куріння

Уперше на рівні закону вводяться поняття електронних сигарет, а також інші можливі на сьогоднішній день способи споживання тютюну (через нагрівання тютюну). 

Більше не працюватиме теза “Це не шкідливе куріння, бо тютюн тут не згоряє” або “Це кафе дружнє до тих цигарок, що я курю”. Згоряння тютюну, тління і нагрівання - це все відноситься до куріння тютюнових виробів. 

Проект закону пропонує таке визначення: електронна сигарета - виріб, який можна використати для споживання пари, яка містить нікотин, через мундштук, або будь-який компонент цього виробу, в тому числі картридж, резервуар та пристрій без картриджа чи резервуара. Електронні сигарети можуть бути одноразовими або перезаправними за допомогою заправного контейнера та резервуару, або такими, що перезаряджаються одноразовими картриджами.

Курити в приміщенні заборонено. Так само заборонено рекламувати будь-які сигарети та тютюнові вироби незалежно від способу їх споживання.

 

Збільшиться площа для медичних попереджень про шкоду куріння

На кожній упаковці тютюнових виробів міститимуться медичні попередження про шкоду куріння, комбіновані з кольоровими фотографіями. 

Такі попередження займатимуть:

  • не менше 65% площі традиційної сигаретної упаковки;
  • не менше 30% площі упаковки електронних сигарет і контейнерів для заправки.

Під забороною буде  будь-яка реклама чи заклик до куріння на упаковках сигарет, які створюють помилкове враження про характеристики, наслідки для здоров’я, ризики або викиди. Виробники не зможуть нав’язувати жодних асоціацій-ілюзій між сигаретами і життєвою силою, енергійністю, оздоровленням, омолодженням, обманювати про природні чи органічні властивості або інші переваги для здоров’я, які за жодних обставин не можуть дати тютюнові вироби. 

Також на упаковках не буде натяків на “меншу шкідливість”, яскравий смак чи запах, покращену здатність біологічного розкладання або інші екологічні переваги.

 

Для чого це потрібно і чому важливо

Всі перелічені зміни працюють в країнах ЄС з 2016 року. Зобов’язання за Угодою про Асоціацію з ЄС вимагають запровадити норми захисту громадського здоров’я в Україні на рівні з ЄС. 

Ці зміни значно знизять привабливість тютюнових виробів та закриють лазівки в законодавстві якими користуються виробники е-сигарет та новітніх тютюнових виробів. Нові норми призведуть до скорочення споживання тютюну та підвищення рівня здоров’я населення. 

Потрібно пам’ятати, що від тютюнової залежності та  від хвороб, спричинених курінням, щороку у світі помирають 7 мільйонів людей. 

Куріння перестає бути модним. У країнах Європейського Союзу поширеність тютюнокуріння зменшилася на 19% за 8 років, але все ще залишається високою - там курять 26% людей 15 років і старших. В Україні показники спаду не такі стрімкі: поширеність куріння в Україні зменшилася з 28,3% у 2010 році до 22,8% у 2017 році.

МОЗ України пропонує внести зміни до нашого законодавства відповідно до Угоди про асоціацію (Директива 2014/40/ЄС) і посилити захист майбутнього покоління від тютюнового маркетингу. 

Читайте також