Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ України ініціює повернення обов’язкових надбавок лікарям

18 жовтня 2016
1274

Міністерство охорони здоров’я ініціювало скасування постанови №95 від 25 березня 2014 р., якою окремі категорії лікарів були позбавлені надбавок до зарплати. Як розповів заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк, йдеться передусім про працівників екстреної медичної допомоги, протитуберкульозних закладів, а також лікарів первинної ланки.

«У 2014 р. Мінфін без погодження з Міністерством охорони здоров’я вирішив, що надбавки працівникам екстреної допомоги, фтизіатрам, які працюють в тубдиспансерах, та лікарям первинної ланки є необов’язковими. Але всі ми знаємо, в яких важких умовах працюють ці люди, отримуючи копійчані зарплати. Ми хочемо поборотися за лікарів і домогтися від уряду скасування 95-ї постанови», - наголосив Павло Ковтонюк.

МОЗ України вважає, що скасування наказу не стане додатковим навантаженням для бюджету, водночас підвищить мотивацію серед медиків та зніме соціальну напругу.

Нагадаємо, згідно з постановою КМУ від 25 березня 2014 р. № 95 «Деякі питання оплати праці працівників закладів охорони здоров’я» були скасовані державні гарантії, встановлені постановами Кабінету Міністрів № 199 («Деякі питання оплати праці медичних працівників системи екстреної медичної допомоги»), № 174 («Деякі питання оплати праці працівників протитуберкульозних закладів») та № 977 («Деякі питання оплати праці медичних працівників, що надають первинну медичну допомогу»).

Ухвалення запропонованого профільним міністерством проекту постанови скасує обмеження щодо надбавок та інших виплат, передбачених згаданими постановами. Цей крок є критично важливим, оскільки середній розмір заробітної плати працівників закладів охорони здоров’я значно нижчий від працівників промисловості, освіти та культури.