Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ України адаптуватиме найкращий світовий досвід у функціоналі е-рецепту

1 серпня 2018
6270

З 25 по 27 липня 2018 року, проект SAFEMed провів серію семінарів щодо підвищення ефективності доступу до лікарських засобів в Україні для фахівців МОЗ, НСЗУ та ДП “Електронне здоров’я”. Майкл Греміллон, міжнародний експерт з питань фармацевтичних систем, презентував усі можливі функціональні рішення, що можна буде інтегрувати в систему електронного здоров’я за допомогою е-рецепту.

Е-рецепт стане вагомим кроком у розвитку електронної системи охорони здоров’я. Його впровадження допоможе спростити та удосконалити багато процесів, пов’язаних з плануванням, статистикою та логістикою доступу українців до ліків. Перенесення рецепту в електронну форму спростить багато процесів і, в результаті, пацієнти зможуть отримувати ліки комфортніше та, якщо це потрібно, безперервно.

“Е-рецепт – одна із найголовніших складових для безперервного забезпечення пацієнтів ліками. Для лікарів е-рецепт стане добрим інструментом у прийнятті рішення про призначення лікування. Поєднання функціоналу рецепту з електронною карткою пацієнта дозволить враховувати стан здоров’я конкретного хворого та інші призначення для обрання вірного лікування. Для НСЗУ, аптеки та лікарні – він допоможе налагодити швидкий обмін інформацією для здійснення оплати препаратів. Для МОЗ України е-рецепт стане ефективним інструментом збору статистичних даних для моніторингу відпуску лікарських засобів, планування фінансування програм забезпечення ліками”, - зазначив заступник міністра Роман Ілик.

За словами Романа Ілика, першим кроком для здійснення поставлених цілей має бути інтеграція до системи ID-коду кожного лікарського засобу: МНН, форми випуску, дозування.

“Нові технології – це інструмент, який дозволяє приймати правильні рішення. Зараз  рішення приймають на основі узагальненого масиву даних, які надають регіони або на основі того, що говорить пацієнт. Ця інформація є не завжди точною. З  розбудовою електронної системи охорони здоров’я і впровадженням у неї е-рецепту, лікарі та інші фахівці зможуть робити більш конкретизовані висновки на основі вузьких точних даних: враховувати вік пацієнтів, історію всіх їхніх захворювань, кількість візитів до лікаря, попередні призначення, тощо. Хочу наголосити, ця робота не змінить процеси охорони здоров’я, вона підвищить їхню ефективність”, - зазначив Майкл Гремілліон, експерт з 25-річним досвідом розробки та впровадження фармацевтичних систем,  який залучений до розробки електронного рецепту в Україні у рамках проекту «Безпечні, доступні та ефективні лікарські засоби для українців» (SAFEMed).   

Під час курсу, він збирав різні аудиторії – фахівців медичних інформаційних систем (МІС), ДП “Електронного здоров’я”, Міністерства, НСЗУ, представників аптечного та фармацевтичного бізнесу, щоб пояснити, які можливості можна закласти в інструментарій електронного рецепту і як це зробити технічно. На прикладі вже реалізованих проектів в різних країнах присутні вивчали, як різні електронні функції дозволять вирішити ті чи інші проблеми з якими зараз затикається Міністерство у забезпеченні пацієнтів якісними, безпечними та доступними ліками.

Завдяки всебічному обговоренню, кожен із учасників процесу визначив для себе конкретний функціонал, до якого він прагне мати доступ у роботі. На основі цих висновків програмісти Електронного здоров’я та МІСів розроблятимуть весь інструментарій та конкретні доступи для кожного.

Нагадаємо, електронний рецепт – це цифровий аналог рецептів на паперових бланках. У ньому буде вказано, хто виписав рецепт та яку активну речовину призначено пацієнтові. Такий рецепт підписуватиметься електронним підписом. Цей документ одразу потраплятиме в систему, де його зможуть побачити провізори. Пацієнт отримуватиме СМС-повідомлення з номером рецепту, який треба назвати в аптеці. Доступ до електронної системи рецептів буде обмежений.

Довідково: Проект USAID "Безпечні, доступні та ефективні лікарські засоби для українців" (SAFEMed) надає експертну та методологічну підтримку Міністерству охорони здоров'я України, ключовим зацікавленим сторонам та регіонам для посилення фармацевтичної системи в Україні з метою забезпечення прозорості та економічності процесів, що в результаті призведуть до бажаних результатів в українській системі охороні здоров'я.

Читайте також