Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та регіони визначили план роботи на січень 2017

22 грудня 2016
2836

У січні 2017 року МОЗ України та уряд планують затвердити календарний план розгортання реформ, погодити межі госпітальних округів та ініціювати зміни в основи законодавства щодо охорони здоров’я.

Крім того, з регіонами доопрацьовується перелік нормативних документів, який дозволить імплементувати перший етап реформ у 2017 році та підготуватись до 2018-го. Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк під час наради «Реформа системи охорони здоров’я в 2017 році: план дій, комунікація для населення, комунікація для медичної громади», яка відбулась за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Швейцарського бюро співробітництва в Києві.

«Маємо конкретний план на січень на виконання рішень, які вже ухвалені урядом. В січні КМУ повинен прийняти 2 дуже важливих документи, що стосуються реформ. По-перше, затвердження плану заходів щодо реалізації концепції реформування фінансування системи охорони здоров’я. По-друге, постанову уряду, яка затвердить межі і склад госпітальних округів», - зазначив Павло Ковтонюк.

Звертаючись до голів управлінь охорони здоров’я зі всієї України, він наголосив, що міністерство відходить від практики адміністративного нав’язування рішень і вважає, що регіони повинні брати активну участь у плануванні. «Ми хочемо, щоб ви створили календарний план розгортання страхової моделі фінансування первинки в своїх регіонах. Вам повинно бути з ним комфортно працювати. У свою чергу МОЗ забезпечить всю нормативну підтримку, методичні рекомендації для громад», - пообіцяв заступник міністра.

Крім розглянутого проекту примірного положення про госпітальний округ, наразі опрацьовуються рамкові вимоги до ключових лікарень госпітального округу, розробляються типові договори, стандарти, перелік послуг первинки.

Павло Ковтонюк також озвучив 5 ключових пріоритетів на наступний рік:

1. Продовжити формувати інституційні основи для реформ в медичній галузі, зокрема, ініціювати закон про державне медичне страхування та створити національного страховика – Національну службу здоров’я;

2. Втілити новий механізм фінансування охорони здоров’я на первинці;

3. Підготувати вторинну ланку до впровадження страхової моделі медицини у 2018 р;

4. Запровадити електронну систему охорони здоров’я в тій частині, яка потрібна для реформи первинної ланки;

5. У кожній громаді впорядкувати медичну інфраструктуру, підготувавши галузь до впровадження страхової моделі медицини.