Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та ПРООН закуплять додаткові ліки для людей з гемофілією на 100 млн грн

17 квітня 2018
5862

Сьогодні, коли світ відзначає Всесвітній день гемофілії для підтримки людей з цим захворюванням крові, МОЗ та ПРООН звітують про 100 мільйонів гривень збережених бюджетних коштів за напрямками гемофілії. Такі результати досягнуті завдяки ефективності міжнародних закупівель ліків. Збережені кошти використовуються для придбання додаткових ліків для дітей та дорослих з гемофілією.

Ліки для людей з гемофілією продовжують прибувати у країну. Минулого тижня були доставлені ще три препарати вартістю 10 млн грн. Серед отриманих препаратів «Фактор коагуляції крові IX (рекомбінантний)» (500 МО та 1000 МО), «Фактор коагуляції крові людини VIII та фактор Віллебранда людини» (500 МО та 1000 МО) та «Антиінгібіторний коагулянтний комплекс» (500 МО). Загалом, цього року ПРООН вже поставила ліки від гемофілії вартістю 460 мільйонів гривень (80% від замовленого обсягу).

Ліки для дітей та дорослих з гемофілією закуповуються за кошти державного бюджету України в рамках механізму закупівель спеціалізованими організаціями. Всі 33 препарати за напрямками дитячої і дорослої гемофілії були закуплені відповідно до замовлення. Завдяки прозорим та ефективним процедурам ПРООН як закупівельна організація змогла забезпечити нижчі ціни і заощадити 100 мільйонів гривень бюджетних коштів. Частина цих коштів вже направлена на закупівлю додаткових ліків для людей з гемофілією.

«Конкуренція на торгах, яку забезпечують міжнародні організації, дає змогу закуповувати ліки за найвигіднішими цінами. А відтак - забезпечити лікуванням більшу кількість пацієнтів. Кожного року збільшується кількість виробників, які виходять на прямі тендери до міжнародних організацій і пропонують все більш вигідні умови. Гемофілія – не єдине захворювання, для лікування якого вдалось закупити додаткові обсяги ліків. Завдяки заощадженням, можна буде пролікувати більше пацієнтів, хворих на рак крові, хворобу Гоше, легеневу гіпертензію та деякі інші захворювання", - сказала заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ольга Стефанишина

ПРООН повідомляє, що закупівлі загалом за 26 напрямами вже завершені на 63%. Ліки постачаються в країну відповідно до узгодженого графіка. Попередня сума заощаджених коштів за всіма напрямками становить більше 260 млн грн. На сьогодні лікарські засоби та медичні вироби поставлені на суму 1,5 млрд із 2,4 млрд грн, на які вже укладено контракти. ПРООН підписала ряд довгострокових угод з виробниками ліків для забезпечення якомога швидшої поставки препаратів для українців.

«Переконливі результати у гемофілії та інших напрямках є результатом нашої ефективної роботи і нещодавнього підписання довгострокових угод. Тепер ми забезпечуємо ще швидші поставки за ще нижчими цінами, що вкрай важливо для забезпечення сталого і безперервного доступу жителів України до високоякісних ліків», - зазначив директор ПРООН в Україні пан Янтомас Хімстра

 

Про гемофілію

Гемофілія - спадкове генетичне захворювання, яке ослаблює здатність організму коагуляції (згортання) крові - процесу, необхідного для зупинки кровотечі. Є два основних типи гемофілії: гемофілія А, до якої призводить нестача фактора згортання крові VIII, і гемофілія В, яка є наслідком недостатньої кількості фактора згортання крові IX. Вони, як правило, успадковуються від батьків через Х-хромосому з не функціонуючим геном.

В Україні (крім АР Крим та м. Севастополя) на диспансерному обліку перебуває близько 1900 дорослих та 600 дітей з різними формами гемофілії.

Читайте також