Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та МЗУ презентували результати пілотного проєкту системи обліку медичних товарів e-Stock

24 березня 2023
300

Міністерство охорони здоровʼя України та Медичні закупівлі України презентували результати пілотного проєкту системи обліку медичних товарів e-Stock.  

E-Stock – це система управління запасами лікарських засобів та медичних виробів, у якій будуть зібрані всі дані про потребу, доставляння, наявність препаратів у лікарнях, їх використання, утилізацію тощо.

«E-Stock – важливий крок цифровізації процесів сфери охорони здоров’я. Система збиратиме інформацію про всі медичні товари, якими держава забезпечує лікарні. (Передбачається, що до неї буде підключено понад 10 тисяч користувачів, більшість з яких – медзаклади). Дані завжди будуть актуальні, адже оновлюватимуться в реальному часі. Ефективне управління запасами ліків сприятиме забезпеченню рівного доступу до лікування для всіх пацієнтів», – розповідає заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич. 

З 2 січня 2023 року 169 закладів охорони здоров’я подавали потребу за напрямами «Доросла онкологія» та «Ендопротези і набори для трансплантації». Мова про 123 позиції. У середньому збір заявок, їх верифікація та розрахунок кількості до закупівлі тривав півтора місяця. 

Серед переваг користувачі відзначили зручність інтерфейсу та легкість у роботі, а також оперативну реакцію ІТ-команди Медичних закупівель України на технічні запитання під час збору потреб та їх мінімізацію.

З огляду на перший досвід збору потреби через e-Stock Медичні закупівлі України зафіксували кілька організаційних та функціональних викликів. Команда вже активно працює над їх вирішенням. 

«На етапі “пілоту” ми протестували перший модуль системи, “познайомили” з нею лікарні та зібрали необхідний фідбек для подальшого розвитку функціонала. Лікарні, які цьогоріч вперше подавали потребу через e-Stock, позитивно описували свій користувацький досвід, відзначаючи зручний інтерфейс та інтуїтивну зрозумілість системи. У межах наступних етапів впровадження e-Stock команда Медичних закупівель України планує розвинути функціонал системи, аби вона збирала дані про всі процеси, пов’язані з закупівлями медичних товарів – потребу, доставлення, наявність препаратів у лікарнях, їхнє використання, утилізацію тощо», – розповідає заступниця гендиректора Медичних закупівель України з розвитку ІТ технологій Альона Жужа. 

Наразі завершується розробка модуля збору потреби. Також на фінальному етапі перебувають процеси закупівлі послуг щодо розробки модуля закупівель, модуля логістики та модуля обліку медичних товарів.