Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та Єврокомісія евакуювали 5 українців на спеціалізоване лікування за кордон

21 червня 2022
602

Міністерство охорони здоров’я та Європейська комісія продовжують здійснювати евакуацію громадян України зі східних регіонів на спеціалізоване лікування до країн Європи. 

Нині вдалося евакуювати ще 5 людей до клінік Іспанії. Серед них — люди зі складними мінно-вибуховими пораненнями та онкопацієнти, які потребують таргетної терапії. 

Отримання лікування на території України ускладнене постійними обстрілами та збройною агресією рф. Важливо, що деякі пацієнти, враховуючи їхній вік, важкий стан, необхідність в подальшому післяопераційному догляді, потребують сторонньої допомоги та підтримки. Тому їх супроводжують родичі та близькі особи. 

Спершу хворих та поранених перевезли до Львова для стабілізації їхнього стану, а потім із залученням спеціальним повітряних госпіталів доставили на лікування в Іспанію. 

Нагадаємо, що евакуаційні рейси тривають ще з перших днів війни, постраждалих українців транспортують з територій активних бойових дій на лікування та реабілітацію до країн Євросоюзу. 

Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарні у прифронтовій території через львівський медичний хаб до аеродрому в Польщі. Далі естафету підхоплюють повітряні госпіталі чи спеціальний авіатранспорт, якими доправляють українців в країни Європи для спеціалізованого лікування.

Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити необхідне лікування. Далі МОЗ контактує з країною, що приймає пацієнтів, та узгоджує етапи й маршрути безпечного медичного транспортування.