Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ спільно з Держатомрегулювання обговорили прискорення процедур видачі ліцензій для зберігання медичного радіологічного обладнання

7 вересня 2022
4547

З початку року до України прибуло понад 300 одиниць медичного обладнання з використанням джерел іонізуючого випромінювання, яке вже прямує до лікарень в різних областях. Кожна одиниця даного обладнання має пройти процедури ліцензування, зокрема на зберігання обладнання та на його подальшу експлуатацію. 

МОЗ спільно з Державною інспекцією ядерного регулювання обговорили питання прискорення процедури отримання ліцензій на зберігання обладнання з використанням джерел іонізуючого випромінювання. Такий крок в першу чергу дозволить лікарням в максимально короткі терміни встановлювати критично необхідне обладнання, аби пацієнти якнайшвидше отримали доступ до якісних та безпечних діагностичних послуг. Мова йде про встановлення ангіографів, рентгенів, комп’ютерних томографів тощо. 

«Навіть у війну Україна продовжує посилювати матеріально-технічну базу медичних закладів. Частина критично важливого обладнання, яке встановлюється в лікарнях, містить джерела іонізуючого випромінювання і  потребує відповідного ліцензування. Сьогодні ми розпочали діалог з Держатомрегулювання та медзакладами-отримувачами обладнання про спрощення процедури ліцензування обладнання, аби в максимально короткі терміни воно могло використовуватися для порятунку життя та здоров'я українців», — розповів Віктор Ляшко під час зустрічі з представниками Державної інспекції ядерного регулювання.

Наразі МОЗ спільно з Держатомрегулювання працюють над розробкою змін до законодавства, які покликані спростити процедуру отримання ліцензії на зберігання обладнання з використанням джерел іонізуючого випромінювання. 

За словами міністра охорони здоров'я, попри оптимізацію та спрощення процедури ліцензування на першому місці має залишатися питання безпеки. Ліцензії на використання радіологічного обладнання з джерелами іонізуючого випромінювання видаватимуться з дотриманням усіх законодавчих норм і правил. 

Нагадаємо, з початку року до лікарень в різних куточках України поставлено більше ніж 140 тисяч одиниць обладнання.