Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ представило бачення системи охорони здоров'я до 2030 року

19 січня 2022
2462

Над формуванням проєкту «Стратегії розвитку системи охорони здоров'я до 2030 року», фахівці МОЗ спільно з провідними спеціалістами та міжнародними експертами працювали останні 4 місяці. Документ передбачає, що в найближчі 8 років у центрі всієї системи охорони здоров'я має бути людина та її потреби. А один з головних KPI Стратегії – аби кожен українець якомога довше не ставав пацієнтом. 

Зменшення малюкової смертності, збільшення тривалості життя мінімум на 3 роки, підвищення рівня вакцинації населення, забезпечення якісної амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги, безперебійний доступ населення до сучасних і безпечних лікарських засобів – про ці та інші ключові пріоритети йде мова в проєкті майбутньої Стратегії. 

За словами міністра охорони здоров'я, аби дана Стратегія була якісно втілена в життя, на її виконання мають бути сформовані 3-річні плани реалізації. Наразі МОЗ вже працює над створенням плану виконання Стратегії на 2022 рік. 

«Презентація проєкту “Стратегія розвитку системи охорони здоров'я до 2030 року” – це не просто документ, а бачення розвитку медичної системи на найближчі вісім років. У центрі усіх змін, як завжди, залишається людина та її потреби. Маємо докласти максимум зусиль для того, щоб українці дійсно отримували якісні медичні послуги та відчували фінансову захищеність з боку держави у сфері охорони здоров'я» – зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Усього до Стратегії закладено 5 напрямків розвитку системи охорони здоров'я, зокрема:

  • врядування у сфері охорони здоров'я;
  • універсальне охоплення послугами охорони здоров'я;
  • громадське здоров'я, готовність та реагування на надзвичайні ситуації;
  • залученість людей та громад;
  • кадрові ресурси системи охорони здоров'я.

У найближчі два тижні до проєкту Стратегії прийматимуться пропозиції та зауваження від зацікавлених сторін. Після чого документ буде фіналізовано та передано для громадських обговорень та погоджень із центральними органами виконавчої влади. Затим проєкт Стратегії буде винесено на розгляд Кабінету Міністрів. 

Нагадаємо, «Стратегія розвитку охорони здоров'я до 2030 року» розробляється відповідно до Указу Президента №369/2021.