Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міжнародні організації підтримують заборону азбесту в Україні

10 липня 2017
3145

До МОЗ України надходять листи підтримки від організацій, які борються з негативним впливом азбесту в світі.

9 червня 2017 року пройшов державну реєстрацію Наказ МОЗ України від 29.03.2017 №339 «Про затвердження Державних санітарних норм і правил «Про безпеку і захист працівників від шкідливого впливу азбесту та матеріалів і виробів, що містять азбест» http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0702-17. Документ набуде чинності через шість місяців після його офіційного опублікування.

«Наказ МОЗ України спрямований виключно на захист здоров’я. У цьому питанні не може бути компромісів. Новими санітарними нормами, що забороняють використання усіх видів азбесту, ми впроваджуємо європейські механізми для зниження рівня захворюваності та смертності від хвороб, викликаних впливом азбестовмісного пилу», – наголошує Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров`я з питань європейської інтеграції. 

Документ передбачає оцінку ризику при роботі з азбестом та азбестовмісними матеріалами (зокрема, контроль вмісту азбестовмісного пилу та волокон азбесту в повітрі) та заходи щодо його мінімізації.

Глобальна мережа IPEN – об’єднання людей, організацій, громадських ініціатив із більш ніж 100 країн, які виступають за вільне майбутнє, де хімічне виробництво, переробка й утилізація не наносить шкоди людям і навколишньому середовищу також вітають рішення Міністерства охорони здоров'я України. 

У своєму листі співголови IPEN Ольга Сперанська та Памела Міллер зазначають, що заборона на азбест не тільки врятує життя, але й принесе економічні вигоди, оскільки країни зменшують витрати на лікування захворювань, пов'язаних із азбестом. 

Координатор Міжнарожного секретаріату боротьби з азбестом Лаура Казан-Аллен у своєму листі зазначає, що така заборона в Україні є своєчасним урядовим рішенням, спрямованим на захист здоров'я населення.

«Ми хотіли б привітати Міністерство охорони здоров'я України з повідомленням про те, що в вашій країні забороняється використання азбестових продуктів, а саме затвердження наказу Міністерства охорони здоров'я України про заборону використання усіх видів азбесту. Це надзвичайно важливий крок не тільки для ваших громадян, які стикаються із зменшенням ризику від цієї канцерогенної речовини, а людей у всьому світі», – йдеться у листі координатора Міжнарожного секретаріату боротьби з азбестом Лаури Казан-Аллен.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) опублікувала результати досліджень, які показали, що заборона азбесту не тільки рятує життя, але також заощаджує кошти. 

  • Відомості ВООЗ про ліквідацію захворювань, пов'язаних із азбестом: https://goo.gl/zYuNMf
  • Азбест. Економічна оцінка заборон та зменшення виробництва та споживання: https://goo.gl/34P471

Листи підтримки від міжнародних організаційhttps://goo.gl/3SG6a6