Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міжнародна класифікація первинної допомоги: нова філософія сімейного лікаря

11 квітня 2017
4886

10 квітня Міністерство охорони здоров'я України, за підтримки дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, провело для сімейних лікарів презентацію-тренінг на тему: «Міжнародна класифікація первинної допомоги: нова філософія сімейного лікаря».

Це був перший із серії тренінгів, покликаний ознайомити лікарів із новою класифікацією та навчити використовувати її у щоденній практичній роботі.

Згідно з даними Всесвітньої організації сімейних лікарів, понад 80% звернень пацієнтів можливо вирішити на первинці. Саме тому зміни на первинній ланці надання медичної допомоги є ключовими в реформі системи охорони здоров'я України.

Один з елементів цих якісних змін – впровадження Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги в роботу сімейних лікарів. «Ми хочемо поставити всю сімейну медицину на нові здорові рейки. Адже це не просто нова класифікація, це новий спосіб мислення, нова філософія сімейних лікарів. ICPC-2 – це саме та система, що дозволяє кодувати причину кожного окремого звернення пацієнта до лікаря. Лікар тепер зможе класифікувати не лише хвороби, але й симптоми. І це те, на що сімейні лікарі чекали вже дуже давно, але лише зараз ми змогли втілити в життя. На початку 2017-го року Міністерство підписало угоду з WONCA щодо ліцензійного використання ІСРС-2 у загальній практиці», – зазначив заступник міністра Олександр Лінчевський.

Тренінг розпочався з теоретичної частини, під час якої Владислав Одринський – консультант з регіонального субпроекту спільного проекту МОЗ України і Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», член правління Української асоціації сімейної медицини, ознайомив учасників із структурою та основними елементами Міжнародної класифікації первинної допомоги, розповів про її відмінності від Міжнародної класифікації хвороб – 10, якою зараз користуються сімейні лікарі, і яка налічує близько 13 тисяч нозологій, тоді як ІСРС-2 – 700. Активне обговорення серед учасників викликала теза про основні переваги запровадження нової класифікації на первинній ланці.

Система ІСРС-2 передбачає електронне ведення медичних записів, спеціально до тренінгу Міністерство охорони здоров'я розробило навчальну онлайн-програму симулятор для сімейних лікарів, щоб наочно продемонструвати усі переваги нової класифікації, її зручність та простоту роботи. Під час практичного двогодинного семінару, використовуючи програму-симулятор, учасники розбирали типові клінічні ситуації, пов'язані зі здоров’ям матерів та дітей.

Учасники тренінгу зауважили, що використання Міжнародної класифікації первинної допомоги для отримання статистичних відомостей та контролю якості надання медичних послуг є набагато простішим та достовірнішим, ніж ручний підрахунок медичних записів пацієнтів. Нова класифікація не лише спрощує їхню роботу, але й дає можливість більше уваги приділяти пацієнтам.

Це та ситуація, коли ми інвестуємо в лікаря, щоб у підсумку виграв пацієнт. Адже лікар повинен приділяти пацієнту не встановлених якимось наказом 12 хвилин, а стільки часу, скільки пацієнту потрібно. І що важливо, Законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», зареєсторваний у Верховній Раді України, під номером 6327, дозволятиме оплачувати роботу сімейного лікаря абсолютно гідно та конкурентноздатно.

«Це дійсно нова орієнтована на результат філософія нашої роботи – пацієнти мають бути задоволені. Тому лікар починає бути зацікавлений в здоров'ї пацієнтів, а не у їхніх хворобах. Відповідно, ми можемо адекватно платити лікарю за виконання його прямих обов'язків, а не за кількість пацієнтогодин, 100 додаткових викликів, десятки заповнених, нікому не потрібних, звітів. Нарешті пацієнт побачить очі лікаря», – підсумував Олександр Лінчевський.