Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міністерство працює над розвитком механізму оцінки медичних технологій – Олександр Комаріда

18 листопада 2022
1169

Про етап роботи департаменту з оцінки медичних технологій (ОМТ) Державного експертного центру МОЗ розповів перший заступник міністра охорони здоровʼя Олександр Комаріда під час онлайн-зустрічі з представниками організації «NICE International» та Посольства Великої Британії в Україні.

Учасники обговорили загальний механізм оцінки медичних технологій в Україні та технічні аспекти запровадження незалежного органу з ОМТ. Зокрема, зазначалося, що його започаткування заплановане на січень 2024 року, оскільки зараз кількість експертів, які могли б бути задіяні в його роботі, недостатня. 

Зважаючи на те, що NICE International надає підтримку своїм партнерам в різних країнах щодо проведення тренінгів, семінарів та навчальних курсів для спеціалістів з оцінки медичних технологій, заступник директора компанії Пілар Пінілья-Домінгес запропонував запровадити навчання для українських спеціалістів. Олександр Комаріда подякував за пропозицію, наголошуючи на необхідності такого навчання для українських фахівців, збільшення кількості кваліфікованих кадрів та зацікавленості у вивченні світового досвіду.

Також перший заступник міністра розповів про розширення переліку лікарських засобів, які пройшли процедуру оцінки медичних технологій в Україні. Розширення даного переліку та створення «позитивного листа», на який зможуть розраховувати пацієнти та отримувати необхідні ліки безоплатно, планується проводити і надалі.

Довідка: Процедура державної оцінки медичних технологій (далі – ОМТ) в Україні визначена постановою КМУ від 23 грудня 2020 р. № 1300 «Про затвердження Порядку проведення державної оцінки медичних технологій». Виконання функцій з проведення державної ОМТ покладено на уповноважений орган ДП «Державний експертний центр МОЗ України», а саме – Департамент ОМТ та раціональної фармакотерапії. 

За період 2021-2022 рр. Центром підготовлено та надано до МОЗ України 72 висновки з рекомендаціями. Слід відзначити, що  навіть в умовах війни оцінка медичних технологій тривала безперервно, і Державний експертний центр МОЗ України підготував і надав до МОЗ  України 39 висновків з ОМТ рекомендаціями, що були опубліковані на офіційному сайті Центру.