Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міністерство охорони здоров'я затвердило принципи майбутньої електронної системи та організацію Проектного офісу зі створення системи eHealth в Україні

21 березня 2017
3909

16 березня 2017 року Міністерство охорони здоров’я підписало Меморандум щодо організації процесу створення в Україні системи eHealth та основних принципів її роботи.

Меморандум підписали Міністерство охорони здоров'я, Державне агентство з питань електронного урядування, ГО " Transparency International Україна" та БО "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”.

Разом сторони домовились про запровадження Проектного офісу для координації створення Мінімального життєздатного продукту eHealth згідно з вимогами МОЗ. У Меморандумі закріплені умови стримування та противаг у роботі Проектного офісу, зокрема інструменти співпраці з усіма зацікавленими сторонами реформи, самостійне та публічно підзвітне залучення Проектним офісом фінансової підтримки для втілення системи. Також затверджені умови щодо безкоштовної передачі результатів роботи Проектного офісу державі в особі МОЗ. 

Заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк розповів, що переговори стосовно технічної складової запровадження eHealth тривають майже щодня. "Це важливий і вчасний крок для переходу від роботи в широкій ініціативі до координації задля вчасного запуску інструментів eHealth, які необхідні для підтримки реформи сфери охорони здоров'я".

Ознайомитися з текстом меморандуму можна за посиланням: http://moz.gov.ua/ua/portal/an_20170317_0.htm

***

Нагадаємо, що система eHealth має вивести українську медицину на новий рівень, ставлячи за мету переведення усіх медичних документів та процесів взаємодії з паперового формату в електронний, при цьому створюючи єдині реєстри закладів, лікарів, пацієнтів, ліків тощо. Створення проектного офісу - це необхідний крок до практичного втілення реєстрів та інструментів задекларованих у двох попередніх Меморандумах щодо eHealth, ініційованих об'єднанням медичного ІТ бізнесу, громадськості та експертів.

Міністерство охорони здоров'я та Агентство електронного урядування підтримали співпрацю з широкою ініціативою, приєднавшись до Меморандуму від 25.11.2016 (http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20161125_a.html) щодо намірів співпраці у побудові в Україні прозорої та ефективної електронної системи охорони здоров'я та Меморандуму від 22.12.2016 (http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20161223_a.html) щодо Ключових принципів побудови першого електронного сервісу і дорожньої карту створення системи електронної системи охорони здоров'я. Згідно з цими документами система eHealth має з'явитись в Україні вже у 2017 році.