Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міністерство охорони здоров’я визначило напрямки подальшого розвитку служби крові

14 вересня 2016
1026

13 вересня відбулося чергове засідання Координаційної робочої групи експертів з питань розвитку служби крові України, під час якого визначили напрямки подальшої роботи.

Засідання Координаційної робочої групи пройшло під керівництвом заступника Міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції Оксани Сивак.

Учасники обговорили проект Закону України «Про донорство крові та її компонентів», а також дорожню карту Національної стратегії розвитку служби крові.

Основні напрямки – це проведення реформи структури національної системи крові, забезпечення діяльності служби крові та надання трансфузійної допомоги в закладах охорони здоров’я з урахуванням сучасних вимог до інфекційної та імунологічної безпеки, забезпечення гарантій доступності до якісних та безпечних компонентів донорської крові кожному громадянину, гемонагляду.

Під час засідання учасники узгодили залучення технічної підтримки експертів Європейської Комісії, Центрів контрою та профілактики захворювань (CDC) (США), а також Американського міжнародного альянсу охорони здоров’я (АМАОЗ).

Окрему увагу отримало питання впровадження національного реєстру донорів крові та осіб, відсторонених від донорства. Для створення такого реєстру Міністерство планує заручитися підтримкою АМАОЗ в Україні.

Також учасники домовились про організацію зустрічі керівників установ служби крові для моніторингу результатів попередньої діяльності 30 вересня 2016 року.

«Наразі Уряд приділяє посилену увагу проблемам служби крові. При цьому маємо стислі часові рамки для реалізації стратегії Національної системи крові, а тому робоча група повинна працювати в прискореному режимі», – зазначила Оксана Сивак.

У засіданні взяли участь фахівці МОЗ України, науковці, представники міжнародних організацій та громадськості.