Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міністерство охорони здоров’я планує з 1 лютого 2017 року запустити програму референтного ціноутворення, а 1 квітня – проект реімбурсації вартості ліків

5 жовтня 2016
815

Якість та доступність лікарських засобів – серед пріоритетних завдань роботи МОЗу. Від цього залежить успіх галузі в цілому і здоров’я кожного пацієнта зокрема.

На сьогодні понад 90% лікарських засобів на ринку купуються за кошти населення. При цьому пацієнти споживають ліки, які не відповідають показникам поширеності хвороб, і надають пріоритет другорядним препаратам.

Іншою проблемою є низька купівельна спроможність населення (на фоні девальвації гривні) та низька інвестиційна привабливість фармацевтичного ринку України.

Щоб вирішити згадані проблеми, МОЗ планує зробити наступні кроки:

1. Створити та запровадити Національну політику лікарських засобів. Це документ, що узагальнить, спрямує та конкретизує плани розвитку галузі. Його основними елементами є доступність лікарських засобів, фінансування системи забезпечення лікарськими засобами, системи постачання лікарських засобів, регулювання та забезпечення якості лікарських засобів та раціональне застосування лікарських засобів.

2. Створити національний перелік основних лікарських засобів з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), що буде містити лише ті лікарські засоби, що мають обґрунтовану доказову базу своєї ефективності та які містяться у міжнародних протоколах лікування пацієнтів.

3. Запровадити референтні ціни на лікарські засоби, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів.

4. Запровадити реімбурсацію вартості лікарських засобів, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів, із використанням референтних цін.

Основним пріорітетом запровадження реімбурсації в 2017 році стане лікування хвороб, що першочергово впливають на основні показники здоров’я населення (серцево-судинні хвороби, цукровий діабет 2 типу, бронхіальна астма) та ефективно лікуються на амбулаторному етапі. Відшкодування вартості ліків визначатимеся Національним переліком основних лікарських засобів у 2017 році, який складається із 22 міжнародних непатентованих назв.

Метою Національної політики щодо забезпечення лікарськими засобами є гарантування якості, ефективності та безпеки всіх лікарських засобів, раціонального їх застосування, а також підвищення економічної та фізичної доступності, зниження цін та підвищення доступності основних лікарських засобів, зниження соціального напруження, пов’язаного з доступністю ліків та раціонального використання наявних бюджетів та ліків.

Державна політика Міністерства охорони здоров’я України ґрунтується на принципах прозорості та ефективності, а також створенні здорової конкуренції та моніторингу процесів.