Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міністерство охорони здоров’я обґрунтувало пріоритетність фінансування медичної галузі

15 вересня 2016
1191

Кошти, спрямовані на охорону здоров’я, повинні сприйматись як інвестиції в економіку, а не як соцвидатки. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк під час дискусії-дебатів в Українському кризовому медіа-центрі. Там обговорювали питання пріоритетності фінансування галузей економіки під час розподілу бюджетних видатків.

«Основна проблема – що видатки на охорону здоров’я при плануванні бюджету розцінюють як соцвидатки, але насправді це – інвестиції в економіку. Люди – найважливіший наш ресурс, а медицина продовжує тривалість трудового життя. Один долар, вкладений у профілактику, дозволить отримати 11,5 доларів для економіки», – зазначив Павло Ковтонюк.

Він додав, що ситуація з охороною здоров’я впливає також на політичну стабільність і почуття захищеності: за даними декількох соцопитувань, реформа медичної системи потрапила у п’ятірку найважливіших.

Павло Ковтонюк зазначив також, що зараз понад 600 тисяч українських родин щороку зазнають катастрофічних фінансових витрат на лікування, а 92% громадян стверджують, що у випадку серйозної хвороби бояться опинитись у скрутній фінансовій ситуації. Натомість інвестиції у превентивну медицину допомогли б підвищити загальний рівень здоров’я, сприяли б ранній діагностиці захворювань та, відповідно, менш затратному і більш успішному лікуванню.

За словами учасників дискусії, основною проблемою медичної галузі є нестача фінансування та неефективність використання наявних коштів. Тому першочерговим завданням є перехід від фінансування ліжко-місця до фінансування послуги. За словами Павла Ковтонюка, раціональне використання навіть наявних коштів дозволило б нормально функціонувати галузі. «Якби наш бюджет принаймні 3 роки просто індексували на інфляцію, можна всередині сектору знайти гроші на реформи. Спочатку необхідно їх провести, і лише потім вкладати додаткові гроші», – зазначив він.