Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Мінімальний прохідний бал для вступу на медичні спеціальності - 150 балів з кожного сертифікату ЗНО

31 травня 2017
11487

Міністерство охорони здоров'я України спільно з Міністерством освіти та науки України визначили мінімальний прохідний бал на медичні спеціальності на рівні, не нижче 150 балів з кожного сертифікату ЗНО. Відповідні зміни буде внесено до Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2017 році. 

Встановлення прохідного балу розповсюджується на спеціальності: «Стоматологія», «Медицина», «Фармація, промислова фармація» та «Педіатрія» галузі знань «Охорона здоров’я». Це нововведення стосуватиметься усіх абітурієнтів, незалежно від форми навчання (за кошти державного бюджету чи за кошти фізичних чи юридичних осіб) та підпорядкування ВНЗ. Ми запроваджуємо адекватний механізм позитивного відбору на медичні спеціальності, щоб підвищити «якість» медичного студента. 

Ми вкотре наголошуємо, що саме освіта майбутнього лікаря, медсестри, фельдшера є тим визначальним фактором від якого дійсно залежить здоров'я та життя пацієнтів. Тому встановлення прохідного балу, перш за все, має на меті відібрати дійсно кращих випускників, мотивованих та готових до навчання. 

Попри великий конкурс при вступі у медичні ВНЗ (10–30 осіб на місце залежно від спеціальності та ВНЗ), рівень їх абітурієнтів часто поступається іншим спеціальностям. Наприклад, під час вступної кампанії 2015-го до ЛНМУ ім. Данила Галицького на спеціальність «лікувальна справа» зараховували абітурієнтів, які здали ЗНО з профільних предметів на 140–160 балів. У порівнянні, на економічний факультет КНУ ім. Т.Шевченка, де конкурс становить в середньому 30 осіб на місце, у 2015-му зараховували абітурієнтів із прохідним балом від 180 з профільних предметів. 

Встановлення прохідного балу на рівні, не нижче, ніж 150 балів - це не покарання для університетів чи вступників, це дійсно необхідний крок, спрямований на підвищення якості абітурієнтів, котрі вступають на медичні спеціальності. Охорона здоров'я - один з пріоритетних напрямків державної діяльності, і ми переконані, що лікарями мають ставати найкращі випускники, які усвідомлюють усю важливість та відповідальність професії. Мінімальний прохідний бал - це той механізм, який дозволить відсіяти абітурієнтів, які заледве на “трійку” здали ЗНО, і, відповідно, в майбутньому не допустити до роботи з пацієнтами осіб, які не зможуть бути достатньо компетентними та кваліфікованими.

Прохідний бал на рівні, не нижче, ніж 150 балів обґрунтовується дослідженням, проведеним колективом Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України, БФ ТІМО і фахівцями провідних ВНЗ України в галузі освітніх вимірювань. Суть дослідження полягала у встановлені співвідношення балів сертифікату ЗНО абітурієнтів та успішністю їх навчання на першому курсі ВНЗ.

Прохідний бал сертифікату ЗНО в 150 балів забезпечує мінімально припустиму якість навчання та позитивно вплине на підвищення якості освіти абітурієнтів та медичної освіти в цілому.

Ми розуміємо, що це болюча реформа, яка відобразиться як на самих абітурієнтах, так і на університетах, однак такий рішучий крок Міністерства зараз, зможе в майбутньому вберегти пацієнтів від некваліфікованих спеціалістів.