Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Медичні закупівлі стануть прозоріші: з’явився класифікатор медичних виробів GMDN

29 серпня 2019
2389

У системі закупівель Prozorro з’явився Global Medical Device Nomenclature (GMDN) класифікатор медичних виробів, переклад якого підготувало Міністерство охорони здоров’я України. Це технічне рішення дозволить cкоротити кількість маніпуляцій з предметами медичних закупівель на місцях та спростить пошук тендерів постачальниками.

Раніше МОЗ України розробило план запровадження GMDN-класифікатора та здійснило переклад міжнародної бази на українську мову, а система Prozorro відповідала за технічну сторону впровадження класифікатора. 

На основі міжнародної номенклатури медичних виробів GMDN був розроблений національний класифікатор медичних виробів НК 024:2019, який затверджено наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Класифікатор НК 024:2019 – це база даних з назвами медичних виробів, які використовуються для діагностики, профілактики, моніторингу, лікування або полегшення стану людини у випадках хвороби або травми. 

Класифікатор дозволить медикам точніше орієнтуватися у назвах і технічних характеристиках виробів медичного призначення для формування предмету закупівель на рівні медичних закладів через систему Prozorro. Адже національний класифікатор містить точні характеристики, властивості та призначення кожного виробу. Закупівельникам стане простіше сформувати заявку. Робота з класифікатором унеможливить маніпуляції з нібито унікальними назвами одного і того самого медвиробу. Це знизить корупційні ризики в медичних закупівлях. 

Кожен медвиріб у системі GMDN має короткий пошуковий код (5 цифр), конкретну назву, та детальний опис виробу – властивості, призначення і технічні характеристики. Нині у системі близько 7,5 тисяч виробників з усього світу та понад мільйон медичних виробів.   

Міжнародна номенклатура медичних виробів GMDN – це масштабна база даних, яка містить інформацію про усю продукцію, яка є медичними виробами. Серед таких продуктів вироби, що використовуються для діагностики, профілактики, моніторингу, лікування або полегшення стану людини в разі хвороби або травми.

GMDN-класифікатор використовується в понад 70 країнах світу, зокрема в усіх країнах Європи та в США. Номенклатура GMDN рекомендована до використання Міжнародним форумом регуляторів медичних виробів (IMDRF)  і фактично є єдиною платформою ідентифікації медичних виробів та міжнародного галузевого обміну інформацією.

Читайте також