Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Максим Степанов презентував стратегію розбудови системи трансплантації України до 2023 року

9 серпня 2020
1034

 09 серпня на щоденному брифінгу Міністр охорони здоров’я Максим Степанов презентував масштабну стратегію МОЗ щодо здобуття трансплантаційної незалежності Україною до 2023 року. Детально ознайомитись із документом можна за посиланням.

В рамках презентації Максим Степанов озвучив основні пріоритети МОЗ у цій сфері.

«Пріоритетами МОЗ є збільшення кількості трансплантацій, а саме:  розширення видів органної трансплантації, збільшення кількості трансплантацій кісткового мозку, розбудова Центру трансплант-координації, забезпечення логістики перевезення трансплантатів, зокрема із залученням цивільної авіації, авіаційного транспорту ДСНС, автотранспорту Національної поліції; а також професійний розвиток вітчизняних фахівців»,  — заявив Максим Степанов. 

Міністр також чітко окреслив проблеми, які існують в цій сфері та є перепонами на шляху до розвитку сфери органної трансплантації та трансплантації кісткового мозку: відсутність протоколів лікування та чітких показів для проведення трансплантації, дефіцит кадрів з практичним досвідом проведення трансплантацій тощо. Відтак, МОЗ розробило чіткий механізм подолання цих проблем та очікує на амбітні результати.

«Вже у 2021 році ми очікуємо на збільшення кількості трансплантацій нирок у 3 рази, печінки - у 4 рази, серця - у 8 разів», — додав міністр. 

Зазначимо, що реалізація програми вже почалася: на сьогодні вже 24 медичні заклади беруть участь у пілотному проекті щодо розвитку системи трансплантації в Україні. Зокрема, кілька днів тому у Львівській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги вперше в Україні здійснили трансплантацію підшлункової залози.

Очільник МОЗу також підкреслив, стратегія має чіткі таймлайни щодо впровадження нововведень у кожному з підрозділів подібної медичної допомоги: органній трансплантації, трансплантації кісткового мозку, трансплант-координації та кадровій політиці, де головною метою є формування в Україні власної команди для алогенної ТКМ дорослим. Окрім цього, для підготовки необхідних спеціалістів МОЗ планує включити питання діагностики смерті мозку до навчальних програм додипломного та післядипломного навчання лікарів.

Останній слайд презентації присвячений бюджетним витратам на цю програму. Міністерство планує суттєво збільшити фінансування пілотний проект з трансплантації вже з 2021 року — на 483 млн грн.