Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Луцькі лікарі врятували від гострого інфаркту 20-річного юнака завдяки новому ангіографу

6 травня 2019
4410

Ангіографічна система вартістю у понад 15,5 мільйонів гривень нещодавно запрацювала у відремонтованому рентгенхірургічному блоці Луцької міської клінічної лікарні. Обладнання було придбано за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», що впроваджується у Волинській області.

У перший тиждень роботи нового ангіографа лікарі діагностували інфаркт у двадцятирічного мешканця Луцька.

«У двадцятирічного пацієнта інфаркт трапився після серйозного стресу. Це наймолодший пацієнт цього року. Минулого року ми рятували життя від гострого інфаркту міокарда 15-річному хлопцю, якому стало зле після підйому на Говерлу», - розповіла кандидат медичних наук, лікар-кардіолог Ірина Січкарук.

Щороку у міській лікарні Луцька в стаціонарі лікуються понад 22 тисячі хворих і ще приблизно 20 тисяч отримують невідкладну медичну допомогу амбулаторно. Особливістю лікарні є наявність чотирьох обласних центрів з надання невідкладної медичної допомоги та трьох реанімаційних відділень. Таке поєднання є унікальним серед медичних закладів України.

Рентгенхірургічний блок із однією ангіографічною системою у Луцькій міській клінічній лікарні почав працювати у 2013 році і за цей час вдалось досягти значних зрушень у лікуванні інфаркту та діагностиці серцево-судинних захворювань. За час роботи цієї ангіографічної установки луцькі медики провели понад 4000 інтервенційних втручань, із них 65% – мешканцям Луцька. Крім цього, в рентгенхірургічному блоці проводять процедури на судинах головного мозку, кінцівок, нирок. У 2018 році у лікарні провели 1052 коронарних втручання, з них – 398 стентувань. При цьому 81% всіх втручань проводили пацієнтам з гострою коронарною патологією (інфаркт міокарда та нестабільна стенокардія). Однак одного апарата замало, – кажуть лікарі.

«У нашому рентгенхірургічному блоці виконують 70% всіх стентувань, які проводять в області загалом. Зокрема, пацієнтам з гострим інфарктом міокарда медичну допомогу ми надаємо у цілодобовому режимі. Тому додаткове обладнання надасть нам змогу з мінімальною затримкою виконувати втручання при інфарктах. Не менш важливим є те, що ми почали проводити інвазивні втручання при інсультах,  стентування судин нижніх кінцівок та церебральних артерій. Триває підготовка до започаткування імплантації штучних водіїв ритму. Саме тому луцька міська лікарня – на порозі нового етапу розвитку лікування найгостріших ситуацій», – розповідає завідувач обласного центру кардіоваскулярної патології і тромболізису комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Ягенський.

Тож зараз у Луцькій лікарні працюють два ангіографи. Це стандарт для ангіографічних блоків в усьому світі. Практично всі клініки Європи, де проводяться втручання на коронарних артеріях, мають мінімум по дві ангіографічні установки.

«Більшість пацієнтів потрапляють до нас у гострих станах, таких як інфаркт міокарда, інсульт тощо, смертність від яких, на жаль, й досі в Україні є дуже високою. Після того, як у нас п’ять років тому з’явився перший ангіограф, летальність при інфаркті міокарда в стаціонарі зменшилась з 20% до 5%. Травматизму від цих операцій практично немає, ускладнення трапляються досить рідко, зазвичай це синці, гематоми в місці формування доступу до артерії тощо. Процедура шкоди здоров’ю, не несе, тому боятися процедур не варто. Вони рятують життя», - наголошує кандидат медичних наук, лікар-кардіолог Ірина Січкарук.

Луцька міська клінічна лікарня бере участь у реалізації спільного проекту Світового банку та МОЗ «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» з 2018 року. У рамках цієї співпраці заклад отримав обладнання загальною вартістю у понад 17 мільйонів гривень:

  • ангіографічну систему
  • 5 систем комбінованого добового холтерівського моніторування ЕКГ
  • 5 систем для добового моніторування артеріального тиску
  • комплект для проведення велоергометрії
  • 2 електрокардіографи
  • аналізатор гематологічний
  • гемокоагулометр двухканальний
  • 12 функціональних ліжок для палат інтенсивної терапії
  • 2 зовнішніх тимчасових кардіостимуляторів
  • аспіратор вакуумний хірургічний
  • 6 комплектів комп’ютерного обладнання.

 

Читайте також