Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ліки закуповуватимуть через національну централізовану закупівельну організацію

26 вересня 2017
5625

Однією з важливих складових медичної реформи є оптимізація процесу закупівлі ліків. Він уже суттєво просунувся в плані зменшення корупційних впливів. На черзі створення сучасної національної системи закупівель.

Наразі централізовані закупівлі ліків та виробів медичного призначення за кошти державного бюджету здійснюються через міжнародні організації. Попри те, що наші партнери із закупівель ліків добре допомагають нам завдяки великому досвіду та авторитету, це тимчасовий крок. Адже маємо створити власну закупівельну організацію – так само прозору та ефективну.

Концепція реформування механізмів закупівель лікарських засобів та медичних виробів передбачає створення національної централізованої закупівельної організації, яка здійснюватиме закупівлі у сфері охорони здоров’я. 

23 серпня Уряд затвердив розпорядження, що дозволить невдовзі передати закупівлі лікарських засобів та медичних виробів від спеціалізованих міжнародних організацій до української національної закупівельної організації. 

Метою створення закупівельної організації є організація сучасної зручної системи, спрямованої на формування конкурентного середовища в Україні. Вона забезпечить проведення прозорих закупівель на національному та міжнародному рівнях, досягнення розумних цін, усунення корупційних ризиків, а відтак – забезпечить більше людей безпечними та ефективними лікарськими засобами та препаратами.

Вже наданий детальний план заходів зі створення централізованої закупівельної організації та пілотний проект на громадське обговорення. Успішній реалізації цього проекту сприятиме співпраця з подібним уже існуючим проектом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України – ДУ «Професійні закупівлі». Ця установа діє вже рік і має напрацювання, якими готова поділитися.

Користувачами закупівельної організації будуть науково-дослідні установи, підпорядковані Національній академії медичних наук, підвідомчі установи МОЗ та регіональні замовники. Основними проблемами у цій сфері в регіонах є завищення ціни та закупівлі, які не відбулися через відсутність учасників. Закупівельна організація вирішить цю проблему – вона дозволить акумулювати однорідні потреби. Також за її допомогою буде можливо добиватися пониження ціни на аукціоні в системі «Прозорро».

Центральна закупівельна агенція дозволить позбавити медичні заклади від невластивих їм функцій, їхні витрати у системі публічних закупівель будуть оптимізовані, що приведе до економії коштів, людських ресурсів та часу. Державі вона забезпечить збільшення частки успішних закупівельних процедур, довгострокове планування закупівель, контроль якості та реалізації лікарських засобів. І, звісно, максимальне забезпечення пацієнтів ліками. Також закупівельна організація консультуватиме замовників у сфері охорони здоров’я щодо публічних закупівель.

Протягом пілотного проекту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України разом з МОЗ України повинні розробити порядок функціонування та модель фінансування централізованої закупівельної організації із внесенням зміни до ЗУ «Про публічні закупівлі». Згідно з проектом Концепції, в подальшому повноваження МОЗ України та інших замовників із закупівель лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та медичних виробів будуть повністю передані централізованої закупівельної організації. До кінця поточного року планується сформувати річний план на наступний рік. 

Створення централізованої закупівельної організації – серйозний крок для всієї країни, адже кожна позитивна зміна в закупівлях ліків – це підвищення можливостей відновлення та зберігання здоров’я, та навіть збільшення кількості врятованих життів.

Читайте також