Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Кожен може пройти онлайн-скринінг для перевірки на туберкульоз

19 серпня 2019
14062

Центр громадського здоров’я МОЗ України розробив спеціальний онлайн тест для перевірки на туберкульоз. Скринінгова анкета складається з 13 запитань, на які можна відповісти всього за 5 хвилин. За результатами анкетування можна дізнатися, чи є ризик того, що людина хвора на туберкульоз і чи рекомендовано їй додаткове обстеження. 

Зручний онлайн-інструмент дає можливість перевірити, чи є у вас симптоми туберкульозу і чи могли ви ним заразитися, а також ви отримаєте інформацію про ступінь ризику захворювання на туберкульоз. Результати тесту анонімні. Тому ці дані будуть доступні лише вам. 

Пройти тест можна за цим посиланням

Лише за липень 2019 року було зареєстровано 2067 нових випадків туберкульозу. Загалом станом на 14 серпня 2019 року під медичним наглядом перебувають 20 235 людей. На переконанням експертів, ще близько 5 тисяч хворих на туберкульоз не знають про свою хворобу та не звернулися за медичною допомогою. 

Туберкульоз - небезпечна хвороба. Симптоми цього захворювання можуть бути непомітними впродовж багатьох місяців, тож люди часто звертаються по допомогу на пізніх стадіях хвороби. Несвоєчасне звернення до лікаря призводить до подовження терміну лікування та виникнення ускладнень хвороби. Небезпека також криється у тому, що один хворий на туберкульоз, який не знає про свій діагноз і не отримує лікування, може за рік заразити близько 10-15 людей. Тому важливо, щоб люди при перших проявах симптомів туберкульозу - кашель, який не припиняється понад 2 тижні, різке схуднення, нічна пітливість, слабкість - зверталися до свого сімейного лікаря. 

Читайте також