Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Конференція Сторін Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну: З 2010 року поширеність куріння серед дорослих українців зменшилася на 20%

3 жовтня 2018
983

 

1–6 жовтня у Женеві відбувається 8-ма сесія Конференції Сторін Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, де зібралися делегати 137 країн, представники ООН, міжнародних організацій та громадськість. Цьогоріч Конференція Сторін обговорює, зокрема, питання нелегальної торгівлі тютюновими виробами, інноваційні тютюнові продукти (електронні сигарети й тютюнові вироби для нагрівання), рекламу, склад і маркування тютюнових виробів.

На одній із перших сесій Конференція Сторін презентовано та обговорено звіт про Глобальний прогрес країн у впровадженні Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну у 2006 році і відтоді досягла значних успіхів у сфері контролю над тютюнокурінням, зокрема, завдяки впровадженню ефективних законодавчих норм.

«Протягом останніх десяти років Україна досягла значного прогресу у впровадженні РКБТ ВООЗ, що доводять результати останніх досліджень. Так, з 2010 року поширеність куріння серед дорослих зменшилася на 20%, серед підлітків — майже на 40%. Нам є чим пишатися, але водночас лишаються питання, які потребують вирішення і щодо яких ми працюємо за підтримки Офісу Бюро ВООЗ в Україні, міжнародних організацій та громадянського суспільства. Ми перебуваємо на шляху ратифікації Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами, прийняття важливих положень Статей 9, 11 та 13 РКБТ ВООЗ та імплементації положень Директиви 2014/40/ЄС. Також потрібно зосередити увагу на проблемах, які ми вважаємо нагальними. Насамперед, ідеться про інноваційні тютюнові продукти, такі як електронні сигарети й тютюнові вироби для нагрівання», - наголосила Катерина Римаренко, делегатка від Міністерства охорони здоров’я України.

Голова Секретаріату РКБТ ВООЗ, доктор Вера-Луїза да Коста-е-Сільва підсумувала обговорення: «Ми із задоволенням повідомляємо, що на основі інформації, отриманої від сторін (Конвенції) у циклі звітності 2018 р., цей прогрес проявляється у виконанні більшості статей Конвенції, зокрема тих, що мають часові обмеження, як-от вільне від тютюнового диму середовище, ефективне маркування пакування і заборона реклами та спонсорства тютюну».

Докладніше: ВООЗ

Читайте також