Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Концепцію трансформації екстреної медичної допомоги обговорили з регіонами

17 травня 2018
4773

Нарада директорів Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з членами робочої групи та експертами МОЗ відбулася в Одесі. Наразі триває розробка концепції системних змін в екстреній меддопомозі і перший проект пропозицій готовий до консультацій з місцевою владою та професійною спільнотою.

Під час наради  експерти МОЗ презентували проект концепції трансформації екстреної медичної допомоги. 25 директорів Центрів ЕМД з усіх областей України разом з експертами на 5 дискусійних майданчиках обговорили стан матеріально-технічної бази служби екстреної медичної допомоги України, питання фінансування та модернізації, рівень оплати праці працівників екстренки, кваліфікаційні вимоги та програми навчання парамедиків та екстрених медичних техніків. Завдання цих консультацій - переконатись, що пропозиції МОЗ щодо реформи в цій сфері забезпечать сучасне, реалістичне і адекватне рішення для ключових проблем, що стоять наразі перед регіонами.

Сьогодні зміни в системі екстреної медичної допомоги перебувають на етапі розробки, однак на місцевому рівні уже триває робота над впровадженням перспективних моделей реформи. Зокрема, наразі в Одеській області впроваджується пілотний проект щодо створення відділень екстреної медичної допомоги в районних лікарнях з урахуванням створених госпітальних округів та знову утворених територіальних громад. Цей досвід, а також подібні інновації з інших куточків країни, буде зібрано та враховано при доопрацюванні проекту Концепції та відповідної державної програми протягом наступних місяців.