Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як змінюється система громадського здоров’я – обговорили у Києві

18 липня 2018
851

Понад 200 учасників – представники Уряду, регіональних органів влади, громади, медичної спільноти, донорських організацій та освітніх кіл – обговорили, як зміцнити систему громадського здоров'я, щоби реагувати на життєво важливі виклики у сфері охорони здоров'я.

У Києві триває конференція з поширення досвіду «Від пілотних проектів до сталих результатів: реформа ВІЛ-послуг та системи охорони здоров‘я в Україні», яку проводить проект USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» у співпраці з МОЗ України.

Однією з важливих складових трансформації системи охорони здоров'я є переформатування системи громадського здоров'я.

“Для ефективних реформ потрібно будувати суспільні коаліції, каже Френсіс Фукуяма. І, виступаючи перед медичною спільнотою чи спілкуючись з нашими міжнародними партнерами, я щодня бачу, як в Україні народжується та набирає сил коаліція підтримки медичної реформи,” - сказав заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк на конференції.

Починаючи з 2013 року,  проект USAID "Реформа ВІЛ-послуг у дії», який було реалізовано компанією "Делойт", надавав підтримку Уряду України у посиленні системи охорони здоров’я України для забезпечення ефективного та сталого надання послуг з профілактики, лікування та догляду у сфері ВІЛ-інфекції/СНІДу найбільш уразливим групам населення. На конференції представлено результати роботи проекту.

Успішні приклади впровадження позитивних змін на конференції представили представники місцевих адміністрацій з Полтавщини, Тернопільщини, Черкащини. Про сталість ВІЛ-послуг на обласному та місцевому рівні говорили представники Кременчуцької міськдержадміністрації, Одещини, департаментів охорони здоров’я Херсонщини, Київської та Криворізької міськради.

На конференції обговорювали, як розбудувати кращі системи охорони здоров'я в Україні та забезпечити стале зміцнення системи охорони здоров'я на регіональному та місцевому рівні. Іншими важливими темами стали первинна медико-санітарна допомога, зміцнення національних закладів, планування ресурсів для сталої відповіді на епідемію ВІЛ, визначення необхідної кількості та розвиток персоналу в галузі охорони здоров'я, а також інструменти для успішної реалізації реформи охорони здоров'я.

Читайте також: МОЗ України оприлюднило для громадського обговорення проект Закону «Про систему громадського здоров’я»