Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як зміниться робота лікарів у 2018 році

16 січня 2018
12649

Медичну реформу розпочато: закон про медреформу підписав Президент, Кабмін ухвалив ключові документи, які, зокрема, дозволи розпочати процес створення НСЗУ, медичні заклади розпочали процес автономізації. Сьогодні розкажемо, як зміниться робота лікаря у 2018 році.

Ми виділили 5 важливих аспектів, які вплинуть на роботу лікарів у 2018 році

1. Нові клінічні протоколи

Українські лікарі нарешті зможуть використовувати у своїй роботі сучасні міжнародні протоколи лікування. МОЗ у співпраці з фінською компанією Duodecim, яка спеціалізується на комплексних рішеннях в сфері доказової медицини, організовує роботу щодо перекладу і затвердження сучасних клінічних протоколів. В першу чергу будуть перекладені протоколи (Топ100) з найбільш актуальних захворювань і станів, що зустрічаються в ПМД. Всього база налічує близько 1000 клінічних протоколів. Протягом трьох років відбуватиметься підключення лікарів  первинної ланки до  онлайн-ресурсу з новими клінічними протоколами.

Тож, українські лікарі зможуть впроваджувати у своїй роботі найкращі західні стандарти, а пацієнти отримають однаково високий рівень надання медичної допомоги, незалежно від того, у якій лікарні і який лікар їм цю допомогу надаватиме. Це дійсно велика перемога для лікарів, пацієнтів і держави в цілому.

Ми підготували інструкції-роз’яснення щодо впровадження нових клінічних протоколів:

2. Система  ICPC-2

У 2018 році лікарі первинної медичної допомоги почнуть користуватися міжнародною класифікацією первинної медичної допомоги (ІСРС-2), яка використовується на первинній ланці в багатьох країнах світу.

Головний принцип системи – розуміння того, що в ПМД важливим є не тільки погляд лікаря на проблему пацієнта (діагноз) але і причина звернення пацієнта за медичною допомогою, тому  ІСРС-2 дозволяє також кодувати і причину звернення пацієнта. Впровадження ІСРС-2 із одночасним спрощенням облікових і статистичних форм є важливою складовою системної роботи МОЗу із оптимізації роботи лікарів ПМД з метою побудови дійсно пацієнтоорієнтованої системи охорони здоров’я.

Наразі МОЗ України затвердив наказ, який впроваджує систему міжнародної класифікації первинної медичної допомоги  У 2018 році передбачено запуск навчального онлайн тренажеру для лікарів, поширення навчальних матеріалів і їх інтеграція в медичну освіту на до- та післядипломному рівні, проведення регіональних тренінгів для практикуючих лікарів.

3. Мінімізація паперової звітності

У 2018 році істотно зменшиться паперова медична звітність. Це вивільнить цінний лікарський час для роботи з пацієнтами та навчання.

4. Порядок надання медичної допомоги

У 2018 році почне працювати новий Порядок надання первинної медичної допомоги. Також буде затверджено табель матеріально-технічного оснащення для надання первинної медичної допомоги.

5. Дохід

Реформа передбачає відмову від тарифних сіток та вільне формування ринку зарплат у комунальних медичних закладах. Тобто рівень зарплати медичного працівника буде базуватися на його/її компетенції, будуть створені умови для гнучкого визначення заробітної плати, як це відбувається, наприклад, в приватних клініках.

Нагадаємо, що 2018 року заклади первинної медичної допомоги, які уклали контракт з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати фінансування за новою моделлю — щорічну фіксовану виплату за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір. Водночас розмір виплати на молодих людей та людей похилого віку суттєво відрізнятиметься з урахуванням збільшення кількості звернень у зв’язку з віковими особливостями.

Як неприбуткові підприємства, медзаклади не будуть платниками податку на прибуток і зможуть самостійно розпоряджатися отриманими коштами. У тому числі, вільно встановлювати розмір заробітної плати для медичних та інших працівників.

 

Читайте також