Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як і де лікувати безпліддя за державний кошт

26 квітня 2023
3269

За даними ВООЗ, приблизно 1 з 6 жінок у ​​світі страждає від безпліддя. Досить високі шанси стати батьками дає лікування безпліддя методами допоміжних репродуктивних технологій (далі – ДРТ), проте для багатьох українок таке лікування залишається недосяжним через його високу вартість у приватних клініках.

Натомість в Україні діє державна програма лікування безпліддя методами ДРТ за бюджетні кошти. І щорічно з держбюджету України виділяються кошти для лікування жінок, які мають абсолютні показання.

Відповідно до програми, жінки віком від 19 до 40 років мають можливість безоплатно отримати першу спробу запліднення, яку медзакладу оплатить держава.

Цьогоріч, навіть попри повномасштабну війну, заплановано проведення державним коштом лікування безпліддя методами допоміжних репродуктивних технологій для 573 жінок. У порівнянні з минулим роком, коли на таке лікування було направлено 467 осіб, скористатися можливістю зможуть на понад 100 пацієнток більше.

Звертаємо увагу, що Медичні закупівлі України – серед 23 централізованих напрямів закупівель на 2023 рік – закуповує й медикаменти та лабораторний інвентар, необхідні для проведення лікування жінок методами ДРТ. Тобто лікарські засоби для першої спроби запліднення також забезпечує держава. Пацієнткам самостійно купувати ліки не потрібно.

Безоплатне проведення першого курсу лікування безплідності методами ДРТ за бюджетні кошти наразі здійснюють три медичні заклади в Україні:

  1. КРТ УДІР НУОЗ України ім. П. Л. Шупика (м. Київ).
  2. ДЗ «Прикарпатський центр репродукції людини» МОЗ України (м. Івано-Франківськ).
  3. ДЗ «Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології Міністерства охорони здоров’я України» (м. Харків).

Для організації такого лікування:

  • медична документація жінок із повним переліком обстежень за місцем проживання направляється закладами охорони здоров’я до комісії місцевого департаменту/управління охорони здоров’я. Комісія ДОЗ/УОЗ після розгляду направляє документи з висновками до комісії Міністерства охорони здоров’я;
  • комісія МОЗ розглядає медичну документацію і приймає рішення про направлення до одного з медзакладів для лікування за державний кошт;
  • ДОЗ/УОЗ надає жінкам необхідну інформацію і скеровує на лікування.

Детальніша інформація про порядок направлення жінок для проведення першого курсу лікування безплідності методами допоміжних репродуктивних технологій за абсолютними показаннями за бюджетні кошти – у відповідному наказі МОЗ.