Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Громадське здоров’я: кроки МОЗ України для здоров’я українців

27 листопада 2019
2525

25 листопада 2019 року МОЗ України разом з Центром громадського здоров’я презентувало нову бюджетну програму та новий закон у сфері громадського здоров’я міжнародним партнерам – Всесвітній організації охорони здоров’я, Європейській комісії, консалтинговій компанії «Джі-Еф-Ей Консалтинг Груп ГмбХ», Посольству США в Україні – під час засідання Координаційної ради Міністерства охорони здоров'я України з питань розвитку системи громадського здоров'я. Європейські партнери презентували новий проєкт міжнародної технічної допомоги. ВООЗ та Центр контролю та профілактики захворювань (CDC) надаватимуть експертну та технічну підтримку всім ініціативам міністерства у зазначених напрямках.  

Бюджетна програма «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями» 

Програма передбачає комплексний підхід до аспектів громадського здоров’я – вперше у 2020 році всі напрямки громадського здоров'я фінансуватимуться з однієї бюджетної програми. 

Імунопрофілактика, розвиток людських ресурсів, профілактика неінфекційних захворювань, заходи із боротьби з епідеміями, пропагування здорового способу життя, профілактика ВІЛ, епідеміологічний нагляд за інфекційними захворюваннями – задачі програми. 

У рамках програми закуповуватимуться медикаменти для лікування ВІЛ/СНІДу,  туберкульозу, гепатиту В і С, витратні матеріали та тест-системи для діагностики, супроводу та моніторингу перебігу ВІЛ-інфекції, замісна підтримуюча терапія, АРВТ для дорослих, підлітків та дітей, імунобіологічні препарати, лікарські засоби для пацієнтів з інфекційними захворюваннями, що супроводжуються високим рівнем летальності, а також необхідні матеріали для забезпечення розвитку донорства крові та її компонентів.

Загалом на фінансування програми передбачається понад 3 млрд грн. Для її реалізації необхідно ухвалити постанову КМУ про затвердження порядку використання коштів державного бюджету та накази МОЗ України про затвердження переліку послуг громадського здоров’я, порядку їх надання та методики розрахунку очікуваної вартості даних послуг.   

Новий законопроєкт «Про систему громадського здоров’я та забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя»

Для регулювання системи громадського здоров’я було розроблено стратегічний комплексний  законопроєкт «Про систему громадського здоров’я та забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя». Він об`єднує існуючі закони України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та «Про захист населення від інфекційних хвороб», а також вводить нові положення щодо регулювання системи громадського здоров’я. Зокрема, законопроєктом врегульовуються питання щодо діяльності установ із профілактики  та контролю хвороб, регіональних центрів громадського здоров’я та компетентного органу у сфері контролю за дотриманням санітарного законодавства.

Проєкт міжнародної технічної допомоги «Надання підтримки Україні у розвитку сучасної системи громадського здоров’я»

Мета проєкту – зміцнити та розширити можливості «Центру громадського здоров’я МОЗ України» та Директорату громадського здоров’я МОЗ України в умовах розвитку системи громадського здоров'я, побудувати сучасну систему безпеки крові в Україні. Реалізація проєкту здійснюється Консалтинговою компанією «Джі-Еф-Ей Консалтинг Груп ГмбХ» (GFA Consulting Group GmbH) та Національним Інститутом Охорони Здоров’я та Соціального забезпечення (National Institute for Health and Welfare) та триватиме до 12 травня 2022 року. Його фінансуватиме Європейський союз,  бюджет – близько 3 млн євро.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України вже зареєструвало проєкт. 

Читайте також