Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Екстрена медична допомога: підготовка до роботи в умовах знеструмлення

26 листопада 2022
768

У Міністерстві охорони здоров’я відбулася нарада з керівниками структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій та центрів екстреної медичної допомоги (ЕМД) та медицини катастроф щодо умов роботи «екстренки» в умовах знеструмлення та перебоїв з газо- та теплопостачанням. 

«Наразі всі центри та диспетчерські екстреної медичної допомоги та медицини катастроф забезпечені альтернативними джерелами живлення. На місцях проводиться оптимізація приміщень медичних закладів задля забезпечення палат з пацієнтами теплом на випадок відключень електроенергії. Окремо працюємо над алгоритмами забезпечення  бригад “екстренки” альтернативними каналами зв’язку», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

Разом із тим, важливо, щоб у кожному регіоні місцева влада, структурні підрозділи з питань охорони здоров’я військових адміністрацій спільно із керівництвом центрів ЕМД активно сприяли доступності екстреної медичної допомоги для пацієнтів. Міністр наголосив, що в умовах відсутності зв’язку варто заздалегідь потурбуватись про те, щоб населення знало альтернативні способи виклику бригади «швидкої», де знаходиться найближча лікарня тощо. Також варто розглянути ідею поширення контактів і адрес найближчих лікарень, пунктів базування бригад «екстренки», резервних номерів екстреної медичної допомоги у нещодавно створених Пунктах Незламності. Такі рішення сприятимуть доступності медичної допомоги для всіх, хто цього потребує. Окрім цього, варто пропрацювати поширення алгоритму дій на випадок потреби у медичній допомозі та відсутності зв'язку серед організованих професійних колективів, ОСББ, соціальних закладів тощо. 

«Маємо мінімізувати ситуації, за яких пацієнта можна було б врятувати, але завадила відсутність зв’язку. Наша головна відмінність від країни-терориста в тому, що нам важливе кожне життя, тому закликаю використати всі ресурси та механізми інформування населення про роботу “екстренки” в умовах відсутності зв’язку та електроенергії», — підсумував Віктор Ляшко. 

Нагадаємо, WOG та МОЗ України започаткували ініціативу із забезпечення генераторами лікарень «Донать по-чорному».