Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Досвід референс-центру з клінічної лабораторної діагностики та метрології ОХМАТДИТу допоможе у реформуванні національної служби крові

17 листопада 2016
3995

Під час візиту до НДСЛ «ОХМАТДИТ» спільно з керівництвом закладу розглянули можливість використання Українського референс-центру з клінічної лабораторної діагностики та метрології в якості референс-лабораторії для служби крові.

Одним із пріоритетних напрямів роботи МОЗ є забезпечення рівного і своєчасного доступу громадян до якісних та безпечних компонентів і препаратів крові. Для реалізації означеного Міністерством розроблена та оприлюднена для громадського обговорення Стратегія розвитку національної системи крові, відповідно до якої служба крові потребує створення референс-лабораторії. Тому наразі актуальним є вирішення питання про залучення Українського референс-центру з клінічної лабораторної діагностики та метрології як референс-лабораторії для служби крові.

Після ознайомлення із можливостями закладу обговорили можливості подальшого удосконалення діяльності трансфузіологічної служби лікарні.

До участі у візиті залучені головний позаштатний спеціаліст зі спеціальності «трансфузіологія» Олена Малигон і технічний експерт з безпеки крові Проекту з безпеки крові (CDC/PEPFAR) в Україні Американського міжнародного альянсу охорони здоров’я (АМАОЗ) Олександр Сергієнко.

На сьогодні Національна дитяча спеціалізована лікарня «ОХМАТДИТ» МОЗ України – багатопрофільний діагностично-лікувальний заклад, який надає спеціалізовану висококваліфіковану медичну допомогу дитячому населенню України. Щорічно в стаціонарі проходять лікування до 18 тисяч дітей, що вимагає посиленої уваги з боку Міністерства до організації надання трансфузіологічної допомоги в закладі, зокрема, трансфузіологічного супроводу діяльності Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку.

Відділення трансфузіології НДСЛ «ОХМАТДИТ» є демонстраційним закладом переливання крові Проекту з безпеки крові (CDC/PEPFAR) в Україні АМАОЗ, який здійснює свою діяльність відповідно до Меморандуму про співробітництво з Міністерством.

Співробітники відділення трансфузіології закладу і Українського референс-центру з клінічної лабораторної діагностики та метрології регулярно проходять навчання з питань донорства крові та її компонентів і впровадження та удосконалення менеджменту якості в службі крові. На базі закладу неодноразово проводились тренінги спеціалістів служби крові з означених питань.