Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

«Доступні ліки» у січні реалізували на 10%. МОЗ закликає місцеву владу своєчасно використовувати виділені кошти

8 лютого 2018
3230

З усієї України Урядову гарячу лінію та МОЗУ продовжують надходити повідомлення, що рецепти за програмою «Доступні ліки» відмовляються відшкодовувати в аптеках, мотивуючи це тим, що фінансування програми призупинено. Натомість уряд виконав усе вчасно. Ще 7 грудня був затверджений бюджет з окремим рядком в 1 мільярд гривень на “Доступні ліки”, а 4 січня – Казначейська служба перерахувала в кожну область заплановану на перший місяць року суму (83,3 млн грн).

Проблемна ситуація виникла через те, що у багатьох регіонах країни не встигли зробити усі необхідні управлінські дії: не направили вчасно кошти у райони, не відкрили нові казначейські рахунки, не підписали договори з аптеками.

6 лютого Державна казначейська служба України опублікувала звіт за січень місяць, з якого можна зробити висновки, як регіони змогли скористатися субвенцією. Так, було використано менше 10% від загальної запланованої суми, найвідповідальніші області скористались програмою на 23-37%. Це поки дуже невтішна статистика.

МОЗ України разом з Урядом вживає усіх можливих заходів для виправлення цієї ситуації. Закликаємо місцеву владу своєчасно використовувати виділені кошти, щоб люди могли безперебійно отримувати життєвонеобхідні ліки.  

Нагадаємо, у понеділок, 5 лютого, Міністерство затвердило новий перелік препаратів програми. Асортимент ліків було розширено на 41 препарат, безоплатних ліків також стало більше - нині вже 47 торгових назв відшкодовуватиметься на 100% за державний кошт. Це означає, що понад 10,5 мільйонів упаковок лише безоплатних ліків будуть доступними для громадян, але за умови, що всі працюватимуть - Міністерство та Уряд, аптеки, лікарі, фармвиробники і, найголовніше, місцева й регіональна влада.