Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

До розробки електронної системи охорони здоров’я в Україні долучаться провідні ІТ-компанії

29 липня 2019
1160

Державне підприємство «Електронне здоров’я» та Асоціація «ІТ України», членами якої є 58 провідних міжнародних та українських ІТ-компаній, підписали Меморандум про співпрацю. ДП «Електронне здоров’я» тепер зможе спільно з ІТ-компаніями розробляти ініціативи у сфері інформатизації охорони здоров’я.

 Провідні ІТ-спеціалісти надаватимуть професійну підтримку в оцінці можливостей підприємства та долучатимуться до стратегічного планування розвитку системи, надаватимуть консультації щодо архітектури та формування Big Data. Для IT-спеціалістів це можливість долучитися до процесу трансформації системи охорони здоров'я та застосувати свій досвід та експертизу у розробці електронної системи охорони здоров’я в Україні.

Сторони підписали меморандум 25 липня, одразу окресливши перші кроки. Учасники заходу обговорили створення технічної ради та можливість популяризації державного сектору для членів асоціації – а це 58 компаній-розробників програмного забезпечення, які сукупно формують 50% всієї виручки галузі в країні. Крім того, Асоціація «ІТ України» представляє інтереси компаній-учасників у міжнародних галузевих об’єднаннях та організаціях, серед яких DIGITALEUROPE, WITSA, EMOTA.

«Залучення провідних ІТ-фахівців до роботи у державному секторі – це наступний етап нашої співпраці з ІТ-спільнотою. У найближчі роки вся система охорони здоров’я має працювати на основі електронних даних. Досвід і ідеї фахівців найбільших IT-компаній України допоможуть нам побудувати якісну та безпечну електронну систему охорони здоров’я для лікарів та пацієнтів», – зазначив виконуючий обов'язки генерального директора ДП «Електронне здоров’я» Андрій Сучик.

«Співпраця з адміністратором Центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я — не тільки цікавий досвід для ІТ-фахівців, але й можливість бути частиною інформатизації державних процесів і певною мірою увійти в історію. У будь-якому разі співпраця з державою — це новий етап якісного розвитку ІТ-сфери України», — підтвердив зацікавленість соціальною складовою такої колаборації виконавчий директор Асоціації «ІТ України» Костянтин Васюк.

Довідково

Електронна система охорони здоров’я – система, що дозволяє справедливо розподіляти кошти, забезпечує чесну оплату медзакладу і лікарю за медичні послуги для пацієнта, мінімізує можливість маніпуляції даними та корупційні ризики; це інструмент для забезпечення прозорості процесів в охороні здоров’я.

Державне підприємство «Електронне здоров’я» (eZdorovya) відповідає за забезпечення розробки електронної системи охорони здоров’я в Україні, її адміністрування, безпеку даних в системі та залучення прогресивного IT-сектору.

На сьогодні до системи приєдналися: 

  • понад 28 млн пацієнтів;
  • понад 24,5 тисяч лікарів;
  • майже 11 тисяч фармацевтів; 
  • понад 2 тисячі медичних та понад тисячу аптечних закладів;
  • 23 оператори МІС, які законтрактовані та підключені до Центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я;
  • виписано понад 4 мільйони електронних рецептів за програмою реімбурсації «Доступні ліки»;
  • погашено понад 3 мільйони е-рецептів в аптеках. 

У найближчих планах eZdorovya – запровадження електронних медичних записів в обсязі, що дозволить лікарям первинної ланки вносити дані про візит пацієнта, впровадження електронних направлень та електронних лікарняних, інтеграція з державними реєстрами, а також розробка функціоналу для амбулаторної спеціалізованої та госпітальної медичної допомоги.