Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

До кінця 2022 року Україна завершить впровадження європейських директив до українських НПА в охороні здоров’я — Олександр Комаріда

2 вересня 2022
2409

До кінця 2022 року буде виконано план заходів щодо впровадження європейських директив до українських нормативно-правових актів в охороні здоров’я. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Комаріда під час зустрічі із віцепрезидентом Європейської комісії Маргаритісом Схінасом.

«Ми вдячні європейським партнерам за підтримку українців, які були змушені виїхати, тікаючи від війни; за понад 66 тисяч тонн гуманітарної та благодійної допомоги для тих, хто залишився і потрапив у скрутні ситуації. Так само вдячні за довіру і можливість офіційно приєднатися до європейської сім’ї», — відзначив Олександр Комаріда.

За словами першого заступника, Міністерство уже плідно працює із низкою проєктів, зокрема із Групою Помпіду, «EU4Health», а надалі вбачає перед собою дві важливі цілі. Йдеться про приєднання до угоди АСАА, Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції, яка має надати безбар’єрний доступ до фармацевтичного ринку ЄС, а також імплементацію українського законодавства у галузі охорони здоров’я відповідно до європейського. МОЗ докладає всіх зусиль для виконання Угоди Україна–ЄС в частині охорони здоров’я, водночас для більш якісної та швидкої роботи потребує технічної та донорської допомоги з адаптації українських нормативно-правових актів.

«Також попри значну включеність європейських партнерів, досі є низка питань, які потребують уваги. Йдеться про відновлення інфраструктури системи охорони здоров’я загалом та навчання українських спеціалістів для розвитку систем реабілітації та психічного здоров’я. Адже за попередніми підрахунками, щонайменше 15 млн українців потребуватимуть психологічної допомоги після завершення війни, а зараз її вже потребують наші захисники», — говорить Олександр Комаріда. 

Нагадаємо, напередодні МОЗ України та Норвегії обговорили подальшу співпрацю у сфері охорони здоров’я, зокрема у напрямі медичної евакуації та реабілітації українських пацієнтів з мінно-вибуховими травмами та важкими захворюваннями.