Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Держава закуповуватиме препарати для лікування гепатиту С за найнижчими в Європі цінами

22 лютого 2017
3894

25 січня Кабінет Міністрів України погодив укладення Мирової угоди з американською біофармацевтичною компанією Gilead. Сьогодні, 22 лютого, відбулося офіційне підписання Угоди, яка дозволяє забезпечити українців доступнішими лікарськими препаратами для лікування гепатиту С.

У рамках угоди встановлять максимальну ціну на препарати від гепатиту С, які закуповуватиме держава у компанії Gilead. Відтак, упаковка препарату «Совалді» коштуватиме 250 доларів США, а препарату «Харвоні» – 300 доларів. Фактично, одні з найнижчих цін в Європі запропоновані компанією в рамках глобальної Програми доступності ліків (Global Access Program), до якої Україну включили в липні 2016 року. Мета програми – забезпечити всіх пацієнтів доступом до інноваційних препаратів для лікування гепатиту C та інших небезпечних для життя хвороб.

За даними МОЗ України, на обліку зареєстровано 46 883 пацієнтів, які хворіють на гепатит С. З них лікування коштом держави отримує 1 404 людини – це лише 3% пацієнтів. Утім, враховуючи відсутність масштабного скринінгу, експерти вважають, що статистика захворюваності на гепатит С значно більша та становить понад 3 мільйони осіб, а це близько 7–8% від населення України.

«За допомогою противірусних препаратів можливо вилікувати 90% людей з інфекцією гепатиту С, проте доступ до лікування у світі лишається на низькому рівні. Уряд України робить усе можливе, аби забезпечити якісними та доступними ліками якомога більше українців», – зазначила в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун.

«Міністерство юстиції та український Уряд спільно з громадянським суспільством знайшли цивілізований спосіб порозуміння з великим іноземним інвестором, який займається розробкою інноваційних препаратів для лікування гепатиту С. Ми не допустили того, щоб через корупційні схеми, ми пішли до суду і втратили для України понад 800 млн дол», – зазначив Міністр юстиції Павло Петренко. «Станом на сьогоднішній день всі юридичні процедури завершені, мирова угода діє і даний корпоративний спір повністю вичерпаний», – додав Міністр юстиції.

«Ми раді підписати сьогодні мирову угоду щодо розв’язання інвестиційного спору між компанією та Урядом України, – зазначив Кліффорд Семюел, старший віце-президент Gilead з питань забезпечення доступності лікарських препаратів на ринках, що розвиваються. – Протягом 30 років компанія скеровує свої зусилля на боротьбу з небезпечними для життя хворобами в усьому світі. З 2006 року Gilead співпрацює з українським урядом та іншими зацікавленими сторонами в рамках програм, спрямованих на боротьбу із захворюванням на ВІЛ в Україні. Ми сподіваємося на успішне продовження такої співпраці, з метою удосконалення процесів скринінгу та діагностики гепатиту С та розширення доступу українських пацієнтів до ефективного лікування даної хвороби».

Дмитро Шерембей розповів, що препарат “Совалді” уже доступний в аптеках за ціною 10 250 гривень, тоді як наявний на ринку генерик коштує 15 001. «Ми вже моніторили аптеки і бачили в роздробі наявність того ж «Харвоні» за ціною 300 доларів за упаковку. Для порівняння, аналогічний курс лікування в Сполучених Штатах складе 81 тисячу доларів, у Франції – 41 тисячу євро (43,2 тис. доларів). Це велика адвокаційна робота, яка була проведена і нашими спеціалістами аби погодити таку ціну для України, – говорить Дмитро Шерембей, заступник голови Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу, голова Координаційної ради БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД».