Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Чому варто пройти безоплатний тест на ВІЛ: соціальна акція в МОЗ України

28 листопада 2018
6026

За даними Об'єднаної програми ООН із ВІЛ/СНІД, близько 244 тисячі українців мають ВІЛ, з них близько 100 тисяч - досі не знають про свою хворобу. Дізнатись свій статус і за потреби вчасно розпочати лікування дуже просто: безкоштовні швидкі тести на ВІЛ є в усіх регіонах України, їх можна пройти у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Міністерство охорони здоров’я разом Представництвом Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) провели соціальну акцію зі швидкого тестування на ВІЛ і власним прикладом довели, що це легко, просто і необхідно.

«Сьогодні ВІЛ - це не вирок. Люди, які живуть з вірусом імонодефіциту людини, можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо. Достатньо вчасно вживати ліки. Завдяки успішним державним закупівлям через міжнародні організації, Україна повністю забезпечує лікування усіх хворих на ВІЛ антиретровірусною терапією (АРТ). Якщо ВІЛ-інфекцію діагностувати вчасно, можна оперативно розпочати АРТ і надати необхідне лікування пацієнту, а відтак гарантувати людині якісне та повноцінне життя. Ми  закликаємо українців бути свідомими та слідкувати за своїм здоров'ям і регулярно проходити тести на ВІЛ і гепатит», - сказала Ольга Стефанишина, заступниця міністра охорони здоров’я України з євроінтеграції.

Головні причини поширення ВІЛ в Україні - низький рівень виявлення інфекції через недостатнє піклування кожного про власне здоров’я.

«Сьогодні тестування на ВІЛ має проходити кожна людина, котра піклується про власне здоров’я та в житті якої є секс. Адже понад 66% усіх зареєстрованих випадків інфікування ВІЛ в Україні трапляються під час незахищених статевих контактів, про що свідчать дані Центру громадського здоров’я. Відтак у зоні ризику – будь-яка статево активна людина. Люди, які не знають про свій ВІЛ-позитивний статус, ризикують своїм здоров’ям та життям, а також передають вірус своїм партнерам та близьким. Саме тому Фундація АнтиСНІД-США в Україні закликає українців пройти тест на ВІЛ. За допомогою одноразового швидкого тесту це можна зробити усього за 15 хвилин, абсолютно безболісно та головне безкоштовно. Тестування не слід боятися, адже раннє виявлення ВІЛ-інфекції допомагає людині з ВІЛ розпочати негайне життєво необхідне лікування та забезпечити собі повноцінне тривале життя. І лише через раннє виявлення ми маємо реальний шанс зупинити поширення ВІЛ-інфекції загалом в Україні», - сказала Ярослава Лопатіна, голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine).

Результати тесту на ВІЛ готові уже за 15 хвилин. У кожному закладі охорони здоров’я, що надає первинну медичну допомогу, можна конфіденційно і безоплатно пройти швидкі тести для виявлення ВІЛу, вірусних гепатитів, а також тест на тропоніни і навіть на вагітність.