Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Чому МОЗ України не рекомендує зривати проведення міжнародного іспиту IFOM

26 червня 2019
13108

Студенти медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна планують саботувати іспит з основ медицини (IFOM), що проводиться в рамках Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ). В Окружному адміністративному суді м. Києва з’явився позов, який, очевидно, може створити ризики для проведення цього іспиту для усіх студентів. Роз’яснюємо, до яких наслідків можуть призвести такі кроки.

 

Що відомо наразі:

  • 24 червня 2019 року студенти медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна опублікували відкритий лист, в якому інформують про  свої плани неявки на іспит з основ медицини (IFOM). Вони також планують відмовитись підписувати згоду на збір, обробку та зберігання персональних даних.
  • В Окружному адміністративному суді м. Києва зареєстрований позов від харківського студента-медика - справа №640/11193/19. Предмет позову - визнання протиправними дій, зобов'язати вчинити дії. Ймовірно, йдеться про блокування проведення цього іспиту для студентів. 
  • Студенти медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна мають найнижчі результати серед усіх державних закладів вищої медичної освіти - як за результатами іспитів КРОК, так і за результатами міжнародного моніторингового дослідження якості вищої освіти.

 

До яких наслідків може призвести блокування проведення IFOM

1. Якщо студенти не нададуть згоду на збір, обробку та зберігання персональних даних, вони не зможуть скласти іспит і, відповідно, ризикують не отримати диплом державного зразка. Міжнародний іспит з основ медицини (IFOM - International Foundations of Medicine), який студенти 3 курсу спеціальності “Медицина” складатимуть 1-3 липня, - обов’язкова складова Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ).

2. Якщо студенти не з’являться на проведення іспиту, вони отримують результат “0”. Повторно скласти іспит можна лише один раз, у 2019 році - у серпні, відповідно до графіку Центру тестування. Витрати на повторне складання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту покладаються на здобувача. У разі повторного нескладання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту особа вважається такою, що не виконала індивідуальний навчальний план та відраховується відповідно до пункту 4 частини першої статті 46 Закону України “Про вищу освіту”. У такому випадку студент не отримає державний диплом.

3. Якщо суд у рамках забезпечення позову блокуватиме проведення іспиту 1-3 липня, це стане загрозою для всіх студентів по всій країні. 12 877 студентів-медиків не зможуть скласти цей обов’язковий елемент державної атестації і залишаться без права на продовження освіти і отримання диплому.

Нагадаємо, 1-3 липня 2019 студенти 3 курсу спеціальності “Медицина” складатимуть міжнародний іспит з основ медицини (IFOM - International Foundations of Medicine) в рамках Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ). Завдання міжнародного іспиту з основ медицини розробляються та перевіряється однією з найавторитетніших у світі атестаційних агенцій – Національною радою медичних екзаменаторів США (NBME). В Україні іспит адмініструється Центром тестування при МОЗ України спільно з NBME.

 

Чому проведення в Україні міжнародного іспиту з основ медицини (IFOM - International Foundations of Medicine) - невідкладний крок до підвищення якості медичної освіти?

  • Іспит унеможливлює корупцію у процесі допуску студентів до професії лікаря, адже результати перевіряють незалежні міжнародні експерти.
  • IFOM слугує ефективним інструментом для оновлення навчальних планів і освітніх програм закладів вищої освіти до рівня найкращих медичних університетів світу.
  • Результатом запровадження іспиту є підвищення якості підготовки українського лікаря. Якість освіти сьогодні - якість медичних послуг завтра. 

Такий іспит в рамках ЄДКІ проводиться в Україні вперше. Він не має на меті позбавити права студентів на медичний диплом. Саме тому цьогоріч поріг склав-не склав визначатиме міжвідомча група експертів ПІСЛЯ отримання результатів іспиту, беручи до уваги те, що раніше українські студенти не мали досвіду складання цього іспиту.

Читайте також