Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Чіткий регламент взаємодії між військовими та цивільними відомствами дозволяє тримати епідситуацію у зоні АТО під контролем

5 квітня 2017
4067

Під час міжвідомчої наради в Міністерстві охорони здоров’я України порушили проблемні питання щодо забезпечення санітарного та епідемічного добробуту військовослужбовців та цивільного населення на територіях зони АТО та прилеглих областей.

Обговорили нинішній стан інфекційної захворюваності серед військовослужбовців та цивільного населення, а також можливості для співпраці відомств для покращення ситуації.

«Щоб не допустити погіршення ситуації із захворюваністю на інфекційні хвороби, варто вдосконалити регламент і алгоритм взаємодії між цивільними та військовими відомствами на територіях зони АТО та прилеглих областей», – зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції.

Це допоможе у разі потреби терміново здійснювати комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів. Як наголосила Оксана Сивак, така потреба вже є.

За оперативними даними закладів охорони здоров'я, зросла захворюваність на туберкульоз органів дихання та збільшилась кількість гострих кишкових інфекцій. Зокрема, у лютому 2017 року у Донецькій області зафіксували ріст захворюваності на гострі кишкові інфекції, який майже на 80% перевищив показники попереднього року. Найвищі показники у містах Донецької області: Маріуполі, Краматорську, Селидовому, Бахмуті, Авдіївці, Дружківці, Торецьку та Луганської – Рубіжному, Сєвєродонецьку, Старобільському та Кремінському районах. Проте захворюваність має спорадичний характер.

Загалом на підконтрольних територіях у Донецькій та Луганській областях епідемічна ситуація залишається керованою. Показники інфекційної захворюваності у Донецькій та Луганській областях у межах показників загальнодержавного рівня.

«Не зареєстровано жодного випадку захворювань на особливо небезпечні інфекції – холеру, черевний тиф. Не фіксувалася захворюваність на дифтерію, правець, кір, поліомієліт», – повідомила Наталія Півень, в.о. начальника управління громадського здоров'я МОЗ України.

Ускладнення можуть виникнути через руйнування житла та об’єктів інфраструктури, дефіцит питної води та харчів належної якості, відсутність належних умов для дотримання правил особистої гігієни.

На територіях Луганської та Донецької областей розташовані природні осередки лептоспірозу і туляремії, джерелом та переносниками яких є гризуни. При польовому розміщенні військ це може призвести до виникнення та поширення цих захворювань серед військовослужбовців. Тому є потреба у комплексі дератизаційних заходів.

Серед питань, які розглянули учасники наради, спільні дії і контроль за осередками природних вогнищ особливо небезпечних інфекцій, охоплення щепленнями військовослужбовців та цивільного населення, забезпеченість вакцинами.