Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Більше пацієнтів отримають терапію – ПРООН звітує про доставку 98% закуплених ліків

13 жовтня 2016
751

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) і Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) підбили підсумки першого року екстреної закупівлі ліків: станом на 12 жовтня 2016 до України вже поставлено 98% закуплених через ПРООН препаратів та виробів медичного призначення, а економія та залишки коштів державного бюджету склали 4 млн доларів США, що дозволило провести додаткову закупівлю життєво необхідних препаратів.

МОЗ України, ПРООН, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Crown Agents з кінця 2015 року є партнерами у питанні реформування системи закупівель лікарських засобів як складової ширшої реформи системи охорони здоров’я. Партнерство розпочалось з підписання Угод між МОЗ та ПРООН про закупівлю лікарських засобів на загальну суму 39 мільйонів доларів США в рамках восьми державних програм у галузі охорони здоров’я – діагностики та лікування туберкульозу, діагностики ВІЛ-інфекції, лікування дітей хворих на гемофілію, лікування вірусного гепатиту В і С у дітей та дорослих, лікування дітей з орфанними захворюваннями, а також на закупівлі за програмою імунопрофілактики. Кількість зареєстрованих пацієнтів з гепатитом, туберкульозом і ВІЛ-інфекцією, що потребують лікування в рамках зазначених програм з охорони здоров’я, перевищує 300 000 осіб по всій країні.

В результаті прозорі, відкриті та конкурентні тендерні процедури ПРООН значно підвищили рівень чесної конкуренції та економічну ефективність закупівель лікарських засобів в Україні завдяки принципу найкращого співвідношення ціни та якості. Українські та міжнародні компанії виробники та постачальники отримали рівні можливості участі в тендерному процесі, завдяки чому частка виробників серед учасників тендерів значно зросла відносно показників попередніх років.

Всі результати проведених тендерів (з назвою постачальника, вартістю контракту та кількістю товару) знаходяться у вільному доступі, разом з інформацією щодо перебігу поставок та залишків на рахунках, на офіційному веб-сайті ПРООН в Україні. Дані регулярно оновлюються. Поставки препаратів було розпочато 1 квітня 2016 року, а станом на сьогодні до України вже поставлено 98% закуплених ліків у доларовому вимірі.

Загалом, ПРООН закупила 166 препаратів та виробів медичного призначення виробництва 16 країн, в тому числі України. Зекономлені кошти за вирахуванням витрат відповідних державних підприємств на транспортування та зберігання продукції у розмірі 1.35% та 1.5% в залежності від підприємства, та покриття адміністративних витрат ПРООН у розмірі 5% відповідно до Угоди між МОЗ та ПРООН, склали близько 4 мільйонів доларів.

Відповідно до рішення МОЗ, ПРООН додатково закупила на зекономлені кошти комбіновану п’ятивалентну вакцину проти дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і гемофільної інфекції та лікарських засобів в рамках програми орфанних захворювань, поставка яких в Україну очікується протягом кількох тижнів.

Відповідно до додаткових настанов від МОЗ, ПРООН працює над закупівлею на зекономлені кошти додаткових препаратів в рамках інших програм у період до кінця першого проектного року. У випадку відсутності можливості забезпечити виробництво і поставку цих додаткових лікарських засобів, залишкові кошти будуть повернуті МОЗ відповідно до інструкцій.

Незважаючи на низку логістичних та юридичних перепон, з якими ПРООН та інші закупівельні організації зіштовхнулись в перший рік закупівель, отриманий досвід та співпраця між ПРООН, МОЗ, пацієнтською спільнотою та багатьма іншими партнерами дозволила забезпечити ефективні поставки життєво необхідних ліків та безперервність лікування пацієнтів в Україні.

В.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун зазначила: «У 2015 році ми зробили важливі кроки назустріч прозорим закупівлям ліків в Україні. ПРООН допомогла нам провести ефективні закупівлі ліків за кошти 2015 року, й українські пацієнти отримали якісні та доступні ліки. Завдяки цим закупівлям ми забезпечили поліклініки необхідними ліками та діагностикою, а пацієнтів - необхідними для їх здоров'я препаратами. Вчора ми підписали з ПРООН новий контракт за бюджетом 2016 року і очікуємо на продовження плідної співпраці щодо закупівель ліків і лікарських засобів».

Директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра поділився своїми міркуваннями: «Залучення ПРООН для підтримки у екстреній закупівлі ліків – сміливий і розумний крок Уряду і Міністерства Охорони Здоров’я. Завдяки нашому широкому досвіду як найбільшої закупівельної агенції ООН, ми досягли результатів, які говорять самі за себе. Ми сподіваємось на продовження цієї плідної співпраці у 2017-му році і готові підтримувати МОЗ у реформі системи охорони здоров’я, зокрема через побудову ефективної системи закупівель препаратів України».

МОЗ та ПРООН продовжать співпрацю в рамках циклу закупівель за державними програмами 2016 року згідно з підписаним 11 жовтня 2016 року договором між МОЗ та ПРООН.

Щоб отримати більш детальну інформацію, відвідайте сторінку ПРООН, де ви зможете знайти відповіді на часті запитання.